Vaping och elitidrotta? Ja tack!

elitidrott och e-cigg

 

 

World Anti-Doping Agency (WADA), en organisation som inrättades av Internationella olympiska kommittén för att främja, samordna och övervaka kampen mot doping inom idrotten, har klassificerat nikotin som en del av ett övervakningsprogram, men inte i den sista förbudslistan som publicerades i januari 2016. Många idrottsmän tror på en positiv metabolisk effekt genom användning av nikotin för att förbättra prestationsförmågan men vad svarar vetenskapen på detta? Kan nikotin anses vara ett dopingmedel?

 

Andreas Chazy, journalist på L’équipe, märker att det inte är ovanligt att se idrottare röka en cigarett före eller efter en tävling. Det kan se oetiskt ut för en idrottare att röka vid första anblicken, men i själva verket är det inte det som oroar Jean-Jacques Menuet. Den tidigare idrottsläkaren i cykling teamet Cofidis, menar att idrottsmän använder sig av nikotin för att förbättra deras prestationer.

 

Nikotin orsakar högt blodtryck och hjärtklappning

 

Den vanligaste historien av sport och nikotin startar i början av 1900-talet när fotbollsspelare tuggade tobak före, under och efter en tävling, som den berömda walesiska idrottsmannen Billy Meredith vars karriär som professionell fotbollsspelare varade tills han blev 45 år gammal. När det gäller idrottskarriär , säger läkaren att ”ta nikotin ökar adrenalin pulser och skapar ett slags beroende, men inget tyder på att det spelar en viktig roll i livslängd på professionell nivå”.
Precis som alla andra aktiva substanser, är nikotin ganska känd för dess negativa effekter på metabolism: ”Det ökar blodtrycket och hjärtrytm. Det ökar också risken för cancer som mun cancer, tuggummi cancer, pancreatic och matstrupe cancer och hjärtkomplikationer ”, säger Dr Menuet.

 

Användningen av rökfria tobaksprodukter inom idrotten: ”nyttiga” effekterna av nikotin utan de negativa effekterna av rök, (tobak)?

 

En vetenskaplig undersökning från 2011 publicerade larm om nikotinkonsumtion, där 2 185 idrottare testades och undersöktes under ett år. De resultat som de schweiziska forskarna ”larmade om ”, visar att 23% av de tävlande visade signifikanta nivåer av nikotinbiprodukter i sina urinprov, vilket medför denna genomsnittliga nära rökningen siffror på landsnivå.

 

Användningen av rökfria tobaksprodukter bland idrottare ökar, då produkter innehållande tobak byts ut. Snus är den första produkten som används av amerikanska och skandinaviska idrottare medan nikotintuggummi och plåster snarare används i europeiska länder. En snabb sökning på webben visar att vaping ökar i popularitet i idrott, även om det är mycket svårare att hitta bevis för att någon i sportvärlden vapar offentligt, än att hitta någon som röker på en balkong, till exempel.

 

Det är inte förvånande enligt Dr J.-J. Menuet att se den högsta förekomsten av nikotinanvändning i lagsporter, särskilt inte i USA och i Skandinavien, där snus är lagligt. Cirka 55% av amerikanska fotbollsspelare konsumerar nikotin i denna form, berättar den schweiziska studien. En snöbollseffekt är inte att förkasta i ett team, när några av spelarna börjar använda snus tar de andra vanligtvis efter, berättar läkaren.

 

Det är också sant att nikotinkonsumtion spelar en viktig roll i viktkontroll. I fysiska aktiviteter där viktklass är viktigt som i kampsporter (bla. brottning), kan nikotinanvändning vara högre. Vikt spelar också en viktig roll i gymnastik eller idrott där hastigheten är involverad som bobsleigh, skidåkning, skridskoåkning. Ju mer man röker desto mindre matsug får man och går därför inte lika lätt upp i vikt.

”Många effekter av nikotin är skadliga under träning”

 

En nyligen genomförd granskning som gjorts genom undersökningar vid universitetet i Dijon (Frankrike), visar de olika motiven idrottare har för att konsumera nikotin:

 

  • risker du ej behöver oroa dig för med e-cigg   förbättrad koncentration
  •    avkoppling eller för rituella skäl
  •    viktkontroll
  •    att förbättra deras prestanda

 

Men de franska forskarna avvisar den gemensamma tron ​​på förbättrad prestanda. De varnar om faran med att använda nikotin under träning på grund av att det försämrar och förlänger effekten av återhämtnings. Coronary vasoconstriction, till exempel, kan vara relevanta i situationen då en hög hjärtfrekvens påträffas under träning, och kan leda till en obalans mellan syreförbrukning och tillförseln under återhämtningen.

 

Med andra ord, nikotin förbättrar inte muskulös prestanda men kan ge riklig muskelkramp efteråt, som är den största faran bakom dess användning. En muskelkramp i benet är smärtsamt men i allmänhet inte en nödsituation. Däremot när den förekommer i nivå med hjärtat, kan det vara startskottet för en hjärtattack, även om idrottaren har någon medicinsk journal på denna typ av fel.

 

Emellertid kan nikotin förbättra andra aspekter av prestanda som koncentration och reaktivitet. Det är också känt för att minska ångest och underlätta rörelseprecision.

 

Med tanke på dess fysiologiska verkan och dess negativa effekter på kroppen, är frågan om klassificering av nikotin som ett dopingmedel legitimt. Att vara listad som förbjudet enligt Wada, ska åtminstone två av följande kriterier vara uppfyllda: förbättrar prestanda; inducerar hälsorisk; respekterar inte sportens anda. Enligt de franska författarna, om nikotin uppfyller WADA´s kriterierna för att ingå i WADA´s förbudslistan anses detta som en dopningprodukt.

 

 

Författare: Nicole

Nicole jobbar med våra sociala medier och hjälper oss med bloggar och andra sidor.

Share This Post On