Att röka e-cigg och vara husdjursägare.

Min katt är en nyfiken sort. Om det finns någonstans du inte vill att hon ska gå eller något du inte vill att hon ska tugga på, kommer hon att göra det.

Så när jag började med e-cigg, var jag förståeligt försiktig. En tragisk historia om en valp som dog efter att få tillgång till e-juice driver denna artikel: om du inte är försiktig, kan konsekvenserna bli förödande.

Som man kan förvänta sig, min katt var omedvetna om denna risk när hon klättrade upp på hyllan kantas mods och halv vaped flaskor e-juice. Så jag mönstrade så mycket vilja som jag kunde och berättade henne.

Lyckligtvis fick hon bilden och hoppade ner.

Men vad händer om jag inte hade varit där? Försökte hon tugga mina tankar eller komma in i mitt läcker e-juice när jag var ut ur huset? Från den stunden jag flyttade allt till en högre hylla när jag inte använder den.

Men det är inte hela bilden. Är ånga sig skadlig för husdjur? Är second hand vaping kommer att ge våra husdjur lungproblem eller andra frågor ner linjen?

Här är vad du behöver veta om att hålla ditt husdjur säker när du är vaping.Image av en katt

Husdjur och E-Liquid: Varför Din e-juice är det största problemet
Frågan om husdjur och e-cigs kretsar till stor del kring e-juice. Anledningen till detta är enkel: nikotin är ett gift, och dricka e-juice är inte en bra idé.

För att förstå varför husdjur (och barn) är det största problemet när det gäller e-flytande förgiftningar, måste du lära dig något om förgiftning risker. Som man kan förvänta sig, det tar mindre nikotin för att förgifta en myra än det gör att förgifta en elefant. Om du är större, det tar mer av ett ämne för att förgifta dig.

Samma råd gäller även inom samma art. Så ett litet barn inte kan svälja så mycket nikotin som en vuxen. Detta är anledningen till att toxiska doser – LD50-värden, vilket är den dos som kommer att döda hälften av dem som konsumerar det – uttrycks i mg per kg kroppsvikt. Om du är dubbelt så tung, tar det dubbelt så mycket nikotin för att döda dig.

För små djur såsom hundar och katter, innebär det att det inte tar mycket nikotin för att orsaka ett allvarligt problem. För hundar, till exempel, är den toxiska dosen 9,2 mg / kg, så för en border collie väger ca 17 kg, motsvarar detta cirka 156 mg av nikotin, eller knappt 9 ml av en 18 mg / ml e-vätska. För mindre hundar, som en Yorkshire terrier som väger ca 2,7 kg, skulle detta vara bara 24,3 mg, eller mindre än 1,4 ml av en 18 mg / ml e-vätska.

Medan lägre-nikotin vätskor utgör en mindre risk, är det tydligt att en flaska e-juice kommer att vara tillräckligt för att orsaka ett allvarligt problem för ett husdjur om han eller hon får in i den.

Vi bör betona att i de flesta fall (med ett anmärkningsvärt undantag vi kommer att täcka senare), är nikotin bara om ingrediensen i din e-juice. Livsmedelsaromer är säkra för intag, och PG och VG båda används i foder för sällskapsdjur som en billig källa för kolhydrater. Om du har nikotinfritt e-vätska, är behovet av oro drastiskt minskas.

 

Bild av en DogProper E-vätskelagrande och hålla dina husdjur Safe
Så den viktigaste tips för att hålla ditt husdjur säker när du VAPE lagrar din e-juice säkert. Vi berättar mer om detta mer i detalj på annat håll, men de grundläggande punkterna är mycket enkel och kan kondenseras lätt.

Den första – och viktigaste – tips är att hålla din e-vätska någonstans utom räckhåll för barn och husdjur. Detta är så enkelt som att hitta en hög hylla eller en låsbar låda för att lagra din e-juice. Om din nyfiken katt eller din destruktiva hund inte kan finna sin väg in i ditt stash, då finns det inte ens en chans att han eller hon kommer att svälja alla e-juice och stöter på problem. Det är verkligen så enkelt.

Men om du droppa, eller om du har en liten tank och måste fylla regelbundet, så kommer du förmodligen ha en flaska juice till hands för det mesta. Allt detta innebär för att hålla ditt husdjur säker är att vara uppmärksam på när juicen är och där ditt husdjur är.

Detta är den situation som jag befinner mig i det mesta, men jag har alltid min e-juice nära mig, och kan hålla ett öga på min katt lätt. Enligt min erfarenhet, men katter är inte särskilt intresserade av e-vätska, så jag har aldrig ens haft ett problem.

Hundar är olika, och vissa verkar verkligen gillar lukten av e-juice eller ånga själv. De är också större och svårare att hantera än katter, så du måste vara särskilt försiktig. Återigen, är dock detta sunt förnuft: hålla ett öga på din hund, och hålla din e-juice antingen någonstans ganska svårt att få tillgång till eller säkert undanstoppad i en ficka.

Författare: Sara Edvinsson

Sara jobbar som skribent och Journalist på en av Sveriges största kvällstidningar. Sara brinner även stort för e-cigarettfrågan då hon själv använder e-cigg och det har hjälpt henne att sluta röka när inget annat fungerade. Sara bloggar här på ecocig och hjälper oss att hitta bra nyheter.

Share This Post On