Hur bra är e-cigaretter egentligen? Dr. Anders Kjellberg svarar på frågor i media.

e-cigg överallt

 

Hur bra är det egentligen att använda en e-cigg i syfte att sluta röka tobak? Hur ser riskerna ut med e-cigg? Vad vet vi om de långsiktiga riskerna? Läs om vad två läkare säger när tidningen Allas den 15 september publicerade en artikel som tar upp både för och nackdelar med e-cigaretter.

I artikeln intervjuas två användare som har helt olika upplevelser av sitt användande av e-cigg samt två läkare vars åsikter går isär kring användande av e-cigaretter. Ecocig’s medicinska rådgivare Dr. Anders Kjellberg är en av de två läkarna som intervjuas och en av Ecocigs egna kunder berättar om sina upplevelser med våra produkter.

Först intervjuas Paula Hoffman, 53 år och mamma till två barn som  lyckats sluta med cigaretter när hon börjat använda e-cigg men fått kliande, stickande känsla i hals och luftvägare.

”Paula Hoffman, 53, är tvåbarnsmamma, sångerska och sångpedagog i Stockholm.
– Trots att jag haft en karriär som sångerska har jag rökt lite under åren. Dock utan att jag kan säga att jag varit beroende. Jag kanske rökte ett paket i veckan, under perioder inte alls.
– Det var mer själva vanan. En tröst- och avstressningsmetod.
Paula ville sluta med vanliga cigaretter och har testat e-cigaretter i två omgångar.
– Jag har provat både engångsvarianter och laddningsbara. De jag använde innehöll inte nikotin, bara smakämne. Jag valde en neutral smak och lukt, tyckte de fruktiga och söta som äpple och vanilj var äckliga.
Stickande känsla
Först tyckte Paula det var ganska bra.
– Jag fick inte i mig de farliga ämnen som bildas vid riktig tobaksrökning. Men så småningom upptäckte jag de negativa sidorna hos e-ciggen: De var obehagliga att ha i munnen och att hålla i, kalla och ”plåtiga”, tunga. Och när jag använt dem dagligen fick jag efter en tid en stickande, kliande känsla i halsen och ner i luftrören. När jag försökte läsa mig till information om vad man drar ner i  halsen och lungorna blev jag skrämd och slutade.
Det enda positiva med e-cigaretterna var att de blev billgare än vanliga cigaretter, säger Paula.
– Och de fungerade faktiskt för mig som en sluta röka-metod. För det var definitivt inte lika gott med e-cigg till kaffet eller vinglaset. Jag tyckte till slut att det var så jobbigt att hålla på med plåtrören att jag slutade med dem också. Och upptäckte att jag egentligen inte heller är beroende av att ha en cigg i handen eller att suga på.
För dem som inte kan bli av med vanan skulle det vara optimalt om det fanns någon sorts nyttiga örtcigaretter, tycker Paula.
– Men jag känner att jag helst inte vill ha ner någon form av rök eller ånga i lungorna alls – man har ju hört att att det är själva förbränningen som kan producera skadliga ämnen.”

Vidare intervjuas Ecocig’s egna kund, den före detta storrökaren Lo Ekelund som även hon lyckats sluta helt med cigaretter med hjälp av sin e-cigg.

”– Jag är faktiskt lyrisk, säger Lo Ekelund, 62 år. Hon bor på Österlen i Skåne, är pensionerad psykolog och njuter av att bara vara. Odlar blommor, reser, njuter av kultur och umgås med vänner.
Lo är storrökare sedan 15-årsåldern.
– Som värst var jag uppe i 60 cigaretter om dagen.
Lo rökte hemma, på jobbet, när hon var ute och promenerade i skogen.
– Till och med när jag var ute och red – jag kunde rulla cigarretten med ena handen.
Hon har inte på allvar försökt sluta röka förrän nu på äldre dagar. Lo hade egentligen inte tänkt sluta röka nu heller, men blev nyfiken på e-cigaretter. Hon ringde runt till olika producenter och fick bra service hos en av de största svenska.
– De har en ekologisk produktion, tillverkar sina egna vätskor, och det tilltalade mig. Dessutom har de hyfsade priser. Jag beställde den största och mest avancerade apparaten. Första dagen hostade jag våldsamt, förstod inte riktigt hur man skulle göra när man drar i sig ångan. Jag ville inte ha det ner i lungorna, utan munrökte.
Slängde flera limpor
Lo har använt e-cigaretterna för att trappa ner sin vanliga rökning.
– Redan efter en dag kunde jag dra ner från 20 vanliga cigg om dagen till tio. Andra dagen var jag nere på fem! Nu har jag  ”vejpat” i en månad, och inte rökt en enda vanlig cigarett på tre veckor.
Och effekterna har inte låtit vänta på sig.
– Jag känner en fantastisk skillnad när det gäller min lungkapacitet. Jag promenerar i väldigt mycket raskare takt! Backen där jag brukade flåsa är inget problem längre.
Los e-cigaretter innehåller nikotin plus smakämne.
– Jag var lite orolig att jag inte skulle känna någon nikotinkick, den som vi rökare egentligen vill ha. Men det gör jag. Jag har kunnat trappa ner även nikotindosen, beställde den högsta från början, 24, men är nu nere på 3.
Planen var egentligen inte att försöka bli helt oberoende av nikotin, säger Lo, men det går verkligen åt det hållet.
– Häromdagen slängde jag två limpor cigaretter! Det måste betyda att min bindning till nikotinet är borta.
Los råd om du vill pröva e-cigaretter som rökavvänjning:
• Börja inte försiktigt utan aggressivt. Beställ en hög dos från början och trappa ner långsamt.
•  Ha med några mindre doser på resa och på fest. Ger inte lika mycket ”rök”, eller ånga som det egentligen är fråga om. Röken från högsta dosen fyller nästan ett helt rum bara med ett par puffar! Inte populärt ens på uteserveringar.”

Näst efter användarna själva intervjuades de två läkarna där åsikterna gick isär…

Dr. Anders Kjellberg: Bättre än rökning

”För dem som inte kan eller vill sluta röka är e-cigaretter ett mindre farligt alternativ, anser Anders Kjellberg, specialistläkare och rådgivare vid ett e-cigarettföretag.

Anders Kjellberg är specialistläkare i anestesi och intensivvård och biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Dessutom medicinsk rådgivare vid ett svenskt företag som säljer e-cigaretter.
– Jag vill medverka till att ge rökare saklig information om risker och fördelar med e-cigaretter, och hjälpa till att utveckla en produkt som är så säker som möjligt för användaren.
Anders Kjellberg möter dagligen patienter som har skador orsakade av tobaksrökning, och är en stark motståndare till rökning.
– Det bästa är att helt sluta med tobak, men för dem som inte kan eller vill sluta röka anser jag att e-cigaretter är ett mindre farligt alternativ. Rökare vet att tobaksrökning är livsfarligt, men fortsätter röka för att de vill ha nikotin och de ritualer som förknippas med rökning. E-cigaretter är den första produkt som på allvar kan konkurrera med rökning, något som nikotinläkemedel aldrig kunnat. Den som använder e-cigaretten får något att hålla i, stoppa i munnen, suga på och puffa med. Alla ritualerna, men utan många av de allvarliga risker riktiga cigaretter och tobak medför.
Regleringen bra
I de larmrapporter om e-cigaretter som dykt upp i pressen senaste åren finns mycket som är rena lögner, anser Anders Kjellberg.
– Det kommer att ta minst en generation innan vi kan uttala oss om e-cigaretternas eventuella farlighet. Det behövs mer forskning, men jag anser att det i dagsläget finns tillräckligt med bevis för att e-cigaretter är ett bättre alternativ än vanliga cigaretter.
Han välkomnar en tydligare reglering på området.
– Det finns för många små aktörer på marknaden som inte riktigt vet vad de håller på med. Det finns risker med att köpa e-cigaretter på internet: det är en lönsam marknad och det finns till och med vissa som står hemma i köket och blandar vätskor. Då vet man som köpare inte vad som finns i vätskorna, hur rena de är, bästföredatum och så vidare.

Anders Kjellbergs råd
1. Kan du undvika att röka över huvud taget är det förstås det allra bästa.
2. Försök sluta utan hjälpmedel, men ta gärna hjälp av Sluta-Röka-Linjen.
3. Läkemedel finns både receptfria i form av tuggummi, plåster och sprej, och receptbelagda som läkare kan skriva ut.
4. Snus är ett alternativ som enligt senaste forskningen inte är särskilt farligt för hälsan.
5. Om det inte fungerar trots flera försök är e-cigaretter ett alternativ.”

 

Sist men inte minst intervjuades forskaren och överläkaren  Gunilla Bolinder som inte tycker att e-cigaretter är ett värdefullt alternativ till rökning.

Forskaren: Det saknas oberoende forskning

”Gunilla Bolinder, överläkare och forskare, tycker inte att e-cigaretter är ett värdefullt alternativ till rökning.

Mängden rök från de moderna e-cigaretterna är gigantisk, säger Gunilla Bolinder, överläkare, docent och forskare vid Karolinska institutet. Hon var med och startade Läkare mot Tobak 1992.
– Förra året rekommenderade Världshälsoorganisationen (WHO) att e-cigaretter bör förbjudas inomhus eller där rökning redan är förbjudet. E-cigaretter utsöndrar kemiska partiklar och nikotin i luften, det vill säga orsakar ”passiv rök” för andra.
En av de kemikalier som används i e-cigaretter är propylenglykol.
– Vad används det mer till? Jo, i exempelvis kylarvätska till bilar. Det är samma ämne som du i förångad form inhalerar ner i lungorna från en e-cigarett. Inandning av propylenglykol kan vara irriterande för luftvägarna, säger Gunilla Bolinder.
Dåligt alternativ
Regelbunden användning av e-cigaretter innebär att man drar ner detta ämne i lungorna cirka 80 000 gånger per år.
– Jag vill inte spekulera i om det kan ge cancer, men vill gärna veta om den här typen av retning kan leda till fibroser, inflammationer och så vidare. Det lär nog dröja innan vi får reda på det.
Gunilla Bolinder instämmer inte i påståendet att e-cigaretter är ett värdefullt alternativ till rökning. Det saknas oberoende forskning som stöder att e-cigaretter skulle vara effektiva för rökavvänjning. Allt tyder på att de flesta går över till att använda e-cigaretter och vanliga cigaretter parallellt. Och e-cigaretter används inte bara av människor som vill sluta röka, säger Gunilla Bolinder.
– Många av producenterna jobbar hårt för att få ungdomar att börja direkt med e-cigaretter i stället för att röka. Man har designat dem att vara lockande och läckra, med godissmak. Risken är stor att ungdomarna sedan övergår från låtsascigg till riktiga.

Gunillas Bolinders råd till dig som vill sluta röka
1. Många medelålders och äldre kvinnor har varit storrökare och känner nu en stark önskan att sluta. Jag har många bekanta som slutat röka utan några hjälpmedel. Några upplevde ett helvete, men minst 80 procent klarade det utmärkt. Tro alltså inte på vad reklamen i tv och i tidningarna påstår, att du inte kan sluta röka utan hjälpmedel.
2. Det finns ingen quickfix. Det krävs klarsyn och beteendeförändringar. Jag rekommenderar Sluta-röka-linjen, där du får en personlig rådgivare.
3. Läkemedel. Innan du börjar med det ska du fråga dig: Är jag nikotinist eller ”socialrökare”? Väldigt många är bara ”socialrökare”. För dem är nikotinläkemedel troligen inget bra eller nödvändigt alternativ. Prata med Sluta-röka-linjen om andra metoder.
Men den som verkligen är nikotinist och beroende kan först, gärna efter rådgivning hos läkare eller sköterska med erfarenhet av rökavvänjning, pröva de receptfria nikotinläkemedlen på apoteket. Fungerar inte det kan läkare skriva ut andra läkemedel, och eventuellt remittera till psykologsamtal.”

 

Läs artikeln själv på Alles, Hur bra är e-cigaretter egentligen?

Författare: Jacob

Share This Post On