Popcornlunga och e-cigaretter: Sanningen om Diacetyl

En färsk studie har vunnit en hel del dragkraft i medierna om e-cigaretter och deras potentiella länkar till respiratorisk sjukdom.

Studien, som publicerades i tidskriften Environmental Health Perspectives, genomfördes av Harvard T.H. Chan School of Public Health. Forskarna mätte nivåerna av potentiellt farliga smak kemikalier i e-vätska, såsom diacetyl, acetyl propionyl och acetoin. Diacetyl, särskilt har varit oro för vapers, som långvarig inandning är känt för att orsaka bronkiolit obliterans, som är mer allmänt känd som ”popcorn lunga.”

Dessa fynd spridda över Newswire och sociala medier som en löpeld, med rubriker som ”E-cigaretter är kopplade till luftvägsinfektioner” och ”Popcorn Lung Sett på E-rökare.” De sensationella rubriker mer än orsakade uppståndelse bland e- cigarett gemenskap och uttryckt farhågor för att vapers var i större fara vid användning av e-cigaretter än de trodde. Efter en lite längre utredning, dock finner vi att denna studie inte bevisa någon faktisk koppling mellan e-cigs och respiratorisk sjukdom. Dessutom om du letar efter samma kemikalier i vanlig cigarettrök hittar dem, och i mycket större mängd än vad du ser i e-cigarett ånga.

Mer om diacetyl

Den en gång trodde ofarlig arom kemikalier används i flera livsmedel, främst de med en smörig smak som popcorn. Även om det fortfarande anses i allmänhet säkra att konsumera, under längre tidsperioder har de funnit att det inte är så säker att andas. Flera arbetare i popcornfabriker började utveckla hälsoproblem, och i slutändan vårdpersonal fann att inhalationsexponering för diacetyl skapade fall av bronkiolit obliterans, vilket ger sjukdomen dess mer bekant moniker av ”popcorn lunga.”

Diacetyl i Cigaretter vs E-cigaretter

Diacetyl har befunnits förekomma i ett antal e-cigarett vätskor. Även om detta kan vara av intresse (läs mer om e-flytande arom säkerhet här) majoriteten av e-vätska tillverkare i USA förse diacetyl fria etiketter och garantier för att säkerställa att denna skadliga arom kemikalie inte inhaleras av en intet ont anande VAPER. Dessutom har många företag anställa även utanför laboratorier för att testa för dessa ingredienser vilket ger VAPER även en annan nivå av säkerhet.

Studien av Harvard fann att den genomsnittliga diacetyl nivåer av de produkter de testade var rätt runt 9,0 mikrogram per e-cigarett patron. En annan studie, som utförs några år tidigare, mätt halterna av diacetyl i vanlig cigarettrök. De fann 300 till 433 mikrogram i en cigarett. Det är en cigarett alone- som innebär att du kan VAPE över 30 patroner innan de lägsta nivåerna av diacetyl som du hittar i en cigarett. Med tanke på en patron varar de flesta människor en dag eller längre, är skillnaden exponeringen mellan e-cigaretter och vanliga cigaretter häpnadsväckande. Dessutom, eftersom det finns många e-vätska tillverkare som garanterar deras produkter är diacetyl gratis, kan du fortfarande VAPE och undvika att andas in denna kemikalie, något du inte kan göra med vanlig tobaksrök.

E Liquid IngredientsAvoiding diacetyl i din e-Liquid

Om du inte är närvarande röka cigaretter och du vaping en e-vätska som har en diacetyl-fri försäkran, då något liknande popcorn lunga bör inte ens vara ett bekymmer. De flesta e-flytande beslutsfattare i USA är redan medvetna om diacetyl oro och producera säkra e-vätska som är frånvarande i denna potentiellt skadliga arom kemikalier. Leta efter ett märke som garanterar det inte finns någon diacetyl. Många oberoende tester och kan betraktas som säker och fri från skadliga kemiska smakämnen. Om du letar efter säker e-vätska, är alla e-juice på vår sida diacetyl gratis.

 

Sanningen är, medan rubrikerna låtsas att de bryter några stora historia med denna studie de egentligen bara orsakar onödig panik över något som branschen som helhet redan har tagit upp. Även om det fortfarande finns företag där ute som producerar undermåliga e-vätska, har de flesta företag inte bara garanteras deras produkter är fria från dessa kemikalier, men de har också utvecklat en uppsättning av maktfördelning, inklusive märkning, oberoende laboratorietester, och noggrann tillverkningsprocedurer, för att säkerställa att kunden får en säker produkt. Om du är en utbildad konsument kommer att ha några problem att hålla diacetyl ur ditt liv, särskilt när du har sparkat att otäck cigarettpaket till trottoaren.

Författare: Sara Edvinsson

Sara jobbar som skribent och Journalist på en av Sveriges största kvällstidningar. Sara brinner även stort för e-cigarettfrågan då hon själv använder e-cigg och det har hjälpt henne att sluta röka när inget annat fungerade. Sara bloggar här på ecocig och hjälper oss att hitta bra nyheter.

Share This Post On