Studier om vaping och rökning

ecocig moln

I ett försök att sluta röka, har många människor i Storbritannien bytt från cigaretter till elektroniska cigaretter för att avvänja sig från nikotin och andra skadliga kemikalier som finns i de flesta cigaretter. Även om säkerheten för e-cigaretter fortfarande studeras, anser experter på området att dem är revolutionerande.

Livräddnings cigarett alternativ

 

I Storbritannien dör 100.000 människor varje år på grund av rökning och uppskattningsvis är det mer än 5 miljoner dödsfall per år i världen i och med denna verksamhet. Vid en nyligen e-cigarett Summit av Robert West som är professor i hälsopsykologi vid University College London, berättar att elektroniska cigaretter kan rädda ”bokstavligen miljontals liv.”

 

För närvarande är e-cigaretter inte reglerade, men deras beteckning som cigaretter har berört några förespråkare och forskare om att de orättvist skulle kunna falla under nuvarande röklagar som förbjuder rökning på offentliga platser. Det finns redan många platser i Storbritannien som förbjuder användningen i offentliga lokaler.

 

En privat konsult, som har studerat effekterna av rökning, Dr Jacques Le Houezec, sade att överreglering skulle vara orättvist. Han kallade dem en ”revolution” och fortsatte med att konstatera att e-cigaretter skulle vara företrädesvis för ungdomar att experimentera med när de försöker röka, bättre och nyttigare än att använda vanlig tobak.

 

Några förordningar

 

Det finns dock vissa förespråkare som driver för att reglera e-cigaretter, eftersom de inte vill se fler människor som använder dem som en ursäkt för att börja röka. Enligt åtgärd om rökning och hälsa, är det över 700.000 människor i Storbritannien som använder e-cigaretter. Även om vissa användare röker dem uteslutande så finns det andra som röker tobakcigaretter samtidigt som de håller på med ”vaping.”

 

Vaping är en term som används vid användning av e-cigaretter, i och med att användare andas in förångas nikotin i stället för de giftiga kemikalier som finns i vanliga tobaksvaror. Ett förslag från EU  var att reglera dem som medicin men detta avslogs 2016. Storbritannien planerar fortfarande att licensiera e-cigaretter som läkemedel. Det förväntas att e-cigaretterna fortfarande kommer att finnas tillgängliga att köpa över disk när förordningen är i kraft.

 

Ändå är effekten av e-cigaretter som ett sätt att sluta röka obestridlig, enligt vissa människor. Studier har visat att e-cigaretter är lika effektiva som nikotinplåstret för att få människor att sluta röka, kanske ännu mer effektivt.

 

Enligt en studie utförd vid Nya Zeelands University of Auckland, hade 7,3% av e-rökare sluta röka inom sex månader efter det att studien jämfört med 5,8% av dem som använde sig av nikotinplåster. Forskarna jämförde effekten av e-cigaretter till nikotinplåster i 657 studiedeltagare.

 

Hur säkert är de?

 

Eftersom det fortfarande är relativt nytt med e-cigaretter finns det inga tillförlitliga uppgifter om effekterna av e-cigaretter på människors hälsa. För att få dessa uppgifter skulle en stor grupp av användare behöva följas under flera år och eftersom de flesta människor använder dem för att sluta röka.

 

Studier som har genomförts på råttor har inte visat några skadliga effekter från att andas in flytande nikotin efter två år. Dr Le Houezec sade att informationen från denna studie 1996 var lugnande. Ändå finns det en oro med hälsoriskerna med inandning av förångad nikotin kvar. Vissa länder har förbjudit användningen och andra reglerat dem som medicin, så att man bara kan göra inköp på apotek med ett recept utskrivet.

 

Många människor, däribland forskare, ser e-cigaretter som ett säkrare alternativ till att röka än om man röker tobak. De kan vara effektivt för att hjälpa människor att sluta eller skära ner på rökning. Andra är oroliga för att dessa produkter kommer att normaliseras röka, inklusive vanlig cigarettrökning, vilket skulle kunna eskalera hälsoproblemen som är förknippade med rökning, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.

Författare: Nicole

Nicole jobbar med våra sociala medier och hjälper oss med bloggar och andra sidor.

Share This Post On