Ecocig´s Historia

Rickard Svensson, bilden tagen 2005 (Grundare Ecocig)Resumé
När vi här på kontoret började prata om att uppdatera vår nya hemsida så kom förslaget upp om att vi skulle ha en sida som berättar historien om hur vi igentligen startade allting och varför. Jag var först lite tveksam till att berätta historien helt öppet då det är ganska personligt och jag ville inte att det skulle låta som något säljsnack eller cliche´. Så jag sa att jag kan gå med på det om det under inga omständigheter redigeras eller ändras i texten för att det ska låta bra etc, utan det ska vara helt skrivet av mig med några få redigeringar på stavning förståss eftersom jag är jätte dålig på just det. :-)

Många av våra texter skrivs ju av våra säljare och redigeras in i minsta detalj för att bli lätta att läsa men samtidigt förmedla så mycket budskap om produktens fördelar som möjligt. Men här ville jag att det skulle bli den riktiga historien och inget finslipat utan den till viss del mörka sanningen men även det ljusa och goda som det mörka faktiskt tog med sig för att skapa någonting som vi alla e-cigg användare vet är helt fantastiskt.

Bakgrund - Startpunkten
Året var 2011 min far Rune hade precis gått bort och vi var mitt uppe i förberedelserna inför begravning och allting sådant. Min far var otroligt sjuk den sista tiden och som för många andra som blir så här sjuka med dåligt hjärta och rökare i hela sitt liv så drog han på sig massor av olika sjukdommar och imunförsvaret pallade helt enkelt inte med. När hag gick bort den där natten så var han riktigt svag och hjärtat fick jobba hårt med den dubbelsida lunginflammationen, vatten i lugnorna, uppsväld i benen pga dålig blodcirkulation m.m

Min far på 70-taletJag ska inte berätta så mycket mer om just alla åkommor han hade men en sak som är säker är att alla dessa kom pga en sak och det var den där j"#¤"la cigaretten han hade hållt i sin hand ända sedan han var 12 år. På den tiden 40-talet så gjordes det reklam överallt om den där giftpinnen, när min far var i 20 års åldern jobbade han som Steward på Air France och han berättade många gånger om hur rökigt det var på flygplanen och dom gav till o med bort 10-pack med cigaretter till alla sina resenärer. Dvs ett cigarettbolag jag antagligen inte ska nämna vid namn här sponsrade Air France och på varje stolsrad i flyplanen fanns ett litet knyte med diverse prylar och ett 10-pack med cigaretter. Fantastisk service tyckte många!
« Bilden till vänster: Rickards far, Tidigt 80-tal.

I alla fall. Jag var vid den här tidpunkten när min far hade gått bort (år 2011) konsult åt ett antal företag inom IT. Jag själv hade rökt sedan jag var 15 och började ju nu i 30 års åldern även jag känna av det dåliga med rökningen. Dålig hy, dåliga kondition, hosta och harklande varje morgon, men ändå så älskade jag min cigarett varje morgon till kaffet eller varför inte tala om den efter middagen. Men jag ville ändå sluta eftersom jag såg hur det till slut går för dom flesta. Min far var verkligen ett riktigt bevis och det är väll kanske inte förens man drabbas så nära av det som det sjunker in att det är ju helt sjukt igentligen att sånt här får säljas och ännu sjukare att man varje dag går å betalar över 50kr för att göra sig själv sjukare.

Jag bestämde mig, jag ska försöka sluta röka. Jag provade nikotintuggummi, nikotinplåster, några tabletter ifrån läkaren där hälften var vanliga sockerpiller utan verkan och till och med hypnos. Inget hjälpte. Nikotintuggummi fick man ju jätte ont i magen av och det smakade ju katastrof. Nikotinplåster fick jag hjärtklappning och kändes som att allt snurrade i en timma så man blev illamående. Tabletterna från vårdcentralen gjorde nästan så jag rökte mer och hypnosen höll väll i 12 timmar kanske.

Jag provade även dom här så kallade inhalatorerna dom säljer på apoteket och ja igentligen alla möjliga tänkbara metoder och hjälpmedel som finns därute men inget funkade. Jag saknade rivet och smaken alldelles förmycket. Och INGA utav det som fanns kunde ge mig det.

Ne det går inte tänkte jag så jag fortsatte att röka och nu ännu mera upp emot 2 packet om dagen. Någon vecka senare så satt jag och tittade på TV när ett inslag om e-cigaretter dök upp från USA. Dom pratade om hur det i vissa filmer används just sånna och att dom kan i vissa fall hjälpa för folk som vill sluta röka. Wow detta är kanske grejen tänkte jag och gick genast ut på nätet och sökte.

Den första e-cigaretten
På den här tiden (2011) så fanns det inte många sidor i Sverige som sålde e-cigg. jag fick leta rätt mycket och hittade massa sidor just ifrån USA men även kina och Tyskland men tillslut så hittade jag en sida ifrån Sverige. Jag ska inte berätta vilken eftersom dom fortfarande säljer samma startpaket som jag köpte då. Nu med lite lägre pris än jag köpte det för då ska tilläggas men det är galet hur många som antagligen fortfarande köper detta lilla, ja skamligt dåliga paket för över 200kr (20161127).

Sagt o gjort jag skulle prova e-cigg, jag köpte paketet för någonstans över 700kr vilkett jag helt ovetandes tyckte var ganska billigt eftersom det tjänar jag in på mindre än en månad om jag slutar med vanliga cigaretter. Jag tror frakten tog 1 vecka och när jag fick hem det lilla kuvertet så kom det med en fraktsedel och inget mer. :/

Att paketet såg ut som ett riktigt cigarettpaket tyckte jag vid denna tidpunkt bara var bra, jag inbillade mig att det skulle vara bra för då kunde man kanske lura sig att det var en riktig cigarett. För att själva e-cigaretten såg också ut som en riktig cigarett. Men vilken besvikelse...

Troligtvis ett av de sämsta e-cigg som finns i Sverige idag.Batteriladdaren som man var tvungen att ladda e-ciggen med innan man kunde använda den ramlade isär första gången jag skulle skruva på batteriet. Som tur är så är jag lite händig så jag limmade ihop den och kunde fortsätta laddningen men min första känsla var ju inte att detta var värt 700kr, utan det kändes ju verkligen som att detta kan inte ha kostat säljaren mer än 20kr att köpa in, frakt inräknat ifrån kina.

När e-ciggen väl var färdigladdad efter sisodär 4 timmar så var det dags då att prova....

" Ja låt oss säga såhär. Jag tog en riktig cigg medans jag gick till sopkorgen och kastade min nyinköpta 700kronors e-cigg. "


Filterkapslarna var gjorda av metal, så när du skulle stoppa in e-ciggen i munnen så slog jag i tanden så det ila i hela kroppen. Batteriet var så tungt att det var omöjligt att ens hålla e-cigaretten som en vanlig cigarett. Smaken ska vi ju inte tala om, obefintlig smak av tobak och någon ånga blev det ju inte direkt heller.

Nu i efterhand har jag ju lärt mig att det här var något som även på den tiden var ganska gammalt men jag blev mest sur för att det fortfrande såldes av företag och salufördes som ett bra alternativ.

4 sidor e-cigarett guide
Den riktiga e-ciggbranchen som var seriösa i Sverige var vid den här tidpunkten fortfarande ganska i skymundan och det fanns igentligen ingen riktig shop som sålde bra e-cigaretter förutom ett företag som fortfarande idag är en av de mest seriösa (förutom vi nu då :) ) och ja det var faktiskt där jag köpte min första förångare. Light Your Fire. Men dom var svåra att hitta på google och jag hade aldrig hittat till deras sida om det inte var för en kompis som länkade till dom.

Men i alla fall. Jag kastade det där röda lilla e-ciggpaketet och tänkte att e-cigg inte var något för mig och det kändes mer som, ja.. ungefär det dom sa på TV. En skämtpryl eller rekvisita till film och teater för att få det att se ut som en riktig cigarett.

Någon vecka efter det så dök det på Facebook upp en artikel som en kompis skrivit: "Så här gör du för att bygga din egna e-cigarett. SOM FAKTISKT FUNGERAR"

Det var ett utdrag av massa information och länkar till olika sidor samt en beskrvining på ca tre stycken A4 sidor hur man skulle kunna bygga ihop sin egen e-cigarett med delar man köpte från olika webbshoppar från alla möjlig länder. 

Jag tänkte. Okej? Ska jag ge det en chans till? Min kompis skrev ju i sin artikel att det verkligen funkade och smakade som en riktigt cigarett. Men kunde det verkligen stämma. AJa jag ville verkligen inte sluta som min far så jag gav det en chans till. Jag följde den 3 sidiga guiden och beställde delar ifrån tyskland, kina, USA, England och ja en förångare ifrån Sverige hos "LYF".

Efter ca 2-3 veckor hade alla delar kommit hem och det var dags för att bygga ihop den och prova. Och WOW. Vilken grej. det smakde verkligen som en cigarett, inget märke jag kände igen eller hade smakat tidigare men det smakde verkligen som en riktigt cigarett. Jag fick röken, rivet i halsen som för mig var det viktigaste och även smaken. Min favorit var menthol och det rekommenderar jag fortfarande alla nybörjare att prova första gången dom röker en e-cigg. Jag rökte aldrig riktiga menthol cigaretter när jag rökte utan Röda Prince och Camel va mina favoriter men var man någon gång utan sin cigarett och det fanns ngn man kunde få en av så kunde man ibland få tex en Marlboro eller Blend och då kunde jag nästan känna hur illa det igentligen smakar med en cigarett. Men var det någon som hade en Menthol så gick det alltid att ialf röka klart på den tills jag fick mina älskade Prince. Och jag tycker fortfarande att någon tobak e-juice blandat med lite menthol ger den mest autentiska cigarettsmaken.

" Wow. Det fungerade verkligen med e-cigg. Det smakade precis som en riktig cigarett och jag fick till och med rivet i halsen. "

Men som sagt, samma dag som jag provade den där nya och hembyggda e-ciggen så slutade jag röka. Jag rökte inte ett bloss på mina vanliga cigg så dagen efter så rev jag sönder alla ovanför toaletten och spolade ner dom som en liten ritual för mig själv. (ett bra tips)
Efter någon vecka och fortfarande inte ett enda bloss på en vanlig cigarett så började jag berätta för mina vänner och familj om den här e-ciggen jag nyss byggt ihop och många frågade om jag inte kunde bygga ihop en åt dom också.

När jag hade beställt och byggt ihop åt min syster, min mamma och ja runt 5 stycken vänner så väcktes en tanke. För det här med e-cigg fungerade ju faktiskt. Min syster slutade röka, min mamma som vid den här tidpunkten fick i sig ibland mer än 2 paket vanliga cigaretter om dagen kunde ibland nu gå två dagar utan att röka vanliga cigaretter. Hon har dock rökt i över 50 år och bor i Spanien största delen av året och jag kan förstå att det ibland är svårt att motstå en över 50 år gammal vana efter en god paella framför ett riktigt gott Riojja vin med vänner som alla tar fram en riktig cigarett. Men hon röker ialf 95% mindre och jag vet att det kommer göra att hon får längre tid därnere i värmen.

Produktionstart - Leta fabrik
Jag bestämde mig. Jag måste konstruera en egen eller hitta en fabrik som kan göra en e-cigg precis som vi riktiga rökare kräver. Den ska vara lätt att hålla på med, den ska smaka bra och den ska framförallt ge riv i halsen och en naturlig upplevelse. Jag måste tillägga här att idag finns det tusentals med olika e-cigg och jag skulle säga att mer än 80% av dem idag inte ger en rökare den känslan eller upplevelsen man som rökare vill ha. Varför? Jo för att idag har hela grejen med "Vejpande" blivit en fluga och väldigt många e-cigaretter är idag tillverkade att ge så mycket rök och styrka som möjligt men självklart så är många av dessa produjter fullt kapabla att fungera som ett bra substitut med rätt tillbehör och inställningar.

Men i alla fall. Jag hade bestämt mig och hade redan fått kontakt med ett flertal fabriker i Kina och Europa och tanken var ju nu helt enkelt att konstruera en så bra e-cigg som möjligt för att enkelt kunna sälja dessa vidare både billigare och snabbare än vad jag tidigare gjort för att få fler av mina vänner och bekanta att sluta röka. Tidigare tog jag beställningarna via telefon eller Facebook och jag hade inga produkter i lager utan beställde när någon ville ha. Jag tog ungefär 900kr för ett färdigt startpaket inklusive 5 olika e-juicer. Av dom 900kr så blev det ungefär 30kr kvar som jag tog some en liten betalning för den tiden det tog att beställa från alla dessa länder och fraktavgifter etc etc.

Jag tänkte att man kanske kunde göra detta till en webbshop och berättade hela idén för min bästa vän Jacob som sanbbt var på och tycckte detta var en lysande idé och kom med många bra affärsmässiga idér. Jag själv är ingen affärsman utan grund idén var ju igentligen bara att hjälpa vänner och bekantas bekanta när jag hade tid. Men med Jacob´s idé skulle man ju faktiskt kunna göra detta till en heltidssyssla och hjälpa många fler än bara mina närmaste. Självklart då med ett affärsmässigt syfte för att kunna göra detta på heltid men också för att kunna använda så bra komponenter som möjligt.

Jacob och Rickard går igenom beställningslistor för e-ciggsagt å gjort, vi kontaktade runt 100 fabriker i hela världen och beställde provprodukter i hundratal. Vi var ganska säkra på att vi inte skulle hitta någon produkt som passade oss helt men genom att prova och känna och testa så kunde vi i alla fall hitta en bra kanditat av fabrik som sedan skulle kunna producera vår egen modell. Vi letade och hade kontakt med framförallt fabriker i Kina eftersom det är där 99.9% av alla e-cigaretter tillverkas. Vi höll på i säkert 6 månader totalt med detta.

Med flera kompisar inblandade provade Jacob över 500 olika produkter medans jag skissade på vår egen modell och med min lilla utbildning inom industri design fick fram en helt ny typ av förångare som skulle ha det perfekta luftmotståndet för att kunnde ge ett så bra riv som möjligt och samtidigt göra smaken bättre.
« Bilden till vänster: Rickard och jacob går igenom nya tänkbara leverantörer

Utav alla dessa provprodukter så var det lite så som vi förutspådde det mesta var rent ut sagt skit och när vi var klara med alla prover och tester så hade vi endast 4 st kandidater. Vi kontaktade dom 4 olika fabrikerna och började diskutera och och tillslut så stog det bara en kvar som kunde leverra den kvalité och rökupplevelse som vi krävde. Jag kan ju nämna här att vi vår riktigt petiga och nogranna med att mycket annat skulle vara bra också. Vi var noga med, Var någonstans delarna tillverkades, att det var så miljövänligt som det bara går och att det också var bra arbetsförhållande på fabriken och att allting följde lagar och regler. 

Vi tänkte helt enkelt att ska vi göra det här så ska vi göra det ordenligt. Dvs INTE som det röda lilla e-ciggpaketet jag berätta om ovan.
Utan våra produkter skulle teoretiskt kunna säljas på apoteket. Det ska även tilläggas att varken jag eller Jacob hade några som helst erfarnheter inom detaljhandeln så planerna och ambitionsnivån var ganska höga

En bättre e-cigarett
Vår e-cigg skulle vara den bästa e-ciggen i världen för människor som ville sluta röka var grund idén. Vi kom ganska snabbt fram till att batteriet inte behövde ändras speciellt mycket eftersom vi ville hålla kvar den vanliga standarden både på storlek och utförande. Men vi valde ändå att lägga lite pengar på att välja ett säkert och mer kvalitativt batteri ifrån en lite större tillverkare än de vanliga.

Ritning och diagram på förångaren till Sveriges e-ciggFörändringen låg i Clearomizern eller rättare sagt i själva förångaren. Vi skulle ändra luftrörets utförande och istället för att luften sugs rakt igenom förångaren så skulle luften pasera runt förångaren i två stycken separata kanaler och sedan ledas in från varsitt håll direkt till glödtråden. Detta skulle göra så att påfrestningarna på bomullen blev mindre och därför mer ekonomiskt för användaren eftersom man inte skulle behöva byta förångare lika ofta men framförallt blev sugkänslan mer likt en cigarett och automatiskt då även smaken. Det var självklart mycket mer tekniskt och fler ändringar som gjordes men jag lämnar det härän men samtidigt så används just den här tekniken praktiskt taget i varenda inkapslad förångare idag, om det är min förtjänst villj ag inte sia om.

Bild till höger: 2012 Ritning på en av ecocigs egna förångare »

Någon månad senare så stog vi där med en helt ny webbshop som vi byggde själva och en helt ny produkt som vi till stor del hade utvecklat själva. Vi gick online och efter 30 minuter hade vi fått in vår första order. Kan ju nämna att det inte kom så frekventa ordrar så ofta den första tiden utan den 30 minuters ordern var bara en slump. Vi fick jobba hårt med marknadsföring och inte förens vi kom på idén med att trycka ut flygblad och gå runt i trappuppgångar och på parkeringsplatser så började det komma in ordrar. 

ecojuice en Svensk E-juice
Vi bestämde precis som med e-cigaretten att vi inte skulle tumma på kvalitén utan endast erbjuda det vi själva skulle kunna stå för. Många andra webbshoppar vid den här tiden sålde e-juicen ifrån alla möjliga konstiga tillverkare vilkett vi också kunde göra och tjäna snabba pengar men vi kände helt enkelt ett för stort ansvar gentemot våra användare. Kanske för att vi fick så många kunder som faktiskt var äldre och verkligen måde dåligt av sina vanliga cigaretter och till o med hade fått ultimatum av sina läkare att sluta röka pga sjukdommar osv.


Konceptritning och information om e-juiceVi kunde verkligen inte sälja något som vi inte hade kontroll på. Många av våra konkurrenter gjorde reklam riktade mot ungdommar med godissmaker och dödskallar och blinkande batterier och alla möjliga atteraljer. Vi kände redan då att det inte var rätt väg att gå och vår målsättning med att sälja e-cigg har aldrig varit att sälja utan helt enkelt bara att hjälpa rökare att bli av med sitt rökbegär. Efter mycket letande så hittade vi en fabrik här i Europa som bara använde sig av certifierade, naturliga råvaror och delade vår ambition på hög kvalité och krav på ingrediensere och råvara. Vi satte genast igång ett samarbete och kom snabbt fram till att det första vi måste ha är en helt 100% barnsäker kork.Vilket vi också lyckades med, kanske lite för bra för många och till och med oss själva hade ibland problem med att få upp korken på vissa e-juice flaskor.  Detta har vi ju senare självklart åtgärdat. Sedan skulle e-juice etiketten inte vara designad för att locka ungdomar till att köpa den utan den skulle vara stilren och innehålla endast det viktigaste: namnet, ingredienser, varningstext och utgångsdatum.

Se våra e-juicer här »

Ansvar emot kunden
Ett kärt brev från en av våra e-cigg kunderVi märkte ganska snabbt att det fanns ett stort behov i Sverige för en sån produkt vi precis utvecklat och vi fick redan från start väldigt många äldre kunder och många av dem hade försökt att sluta röka i många år utan att lyckats. Många hörde av sig bara efter någon vecka och tackade oss både via handskrivna brev eller glada telefonsamtal. Jag mins speciellt en kund vars son ringde in och grät av glädje i telefonen för att vi hade lyckats få hans mamma att äntligen sluta röka och att nu inte längre behövde försvinna ut på balkongen och röka var 10e minut och det jag kanske minns mest var att han sa att hon inte längre luktade som en gammal strumpa. Alla dessa samtal och brev gav oss beviset att vi faktiskt gjorde någonting bra och att vi faktiskt hjälpte människor. Fantastiskt roligt och vi får fortfarande idag ett tiotal brev i veckan från glada kunder som berättar om deras erfarenheter. I och med detta så kände vi ju ganska fort att vi som tillverkare och leverantör utav dessa människors produkter faktiskt hade ett enormt ansvar. Inte bara att leverera i tid nu då utan faktiskt på kvalite och kontroll. 

Bilden till höger: Ett av många tackbrev vi får »


Dr. Anders
Redan första året fick vi ganska så stor uppmärksamhet i både media och på webben och vi var tvugna att börja titta på möjliga partners eftersom varken jag eller Jacob hade några direkta erfarenheter att ta ecocig till nästa nivå. Jacob hade en granne som var en duktig säljare och just precis då satt imellan två jobb. Jonas. Jonas anställdes och vi fick ganska snabbt med Jonas hjälp kontakt med en hel del personer och en av dom var Dr. Anders Kjellberg.
Dr. Anders Kjellberg - E-cigarett specialist och förespråkare för e-ciggAnders är specialist läkare och akutläkare på ett Av sveriges största Universitetsjukhus. Anders intresserade sig direkt för vår produkt då han varje dag stöter på patienter som lider av sitt rökande på vanliga cigaretter. At vi nu har Anders med oss i teamet hjälper oss otroligt mycket för den medicinska aspekten och Anders har ett stort helhetsansvar när det gäller kvalite och produktion på framförallt våra E-juicer. Jag tror också att bara det att vi faktiskt har en riktig och professionell läkare med oss Teamet hjälper oss orehört för vår image och varumärke att vara det seriösa valet för nybörjare och människor som letar efter någonting säkert och hållbart. Anders har även gett sig huvudstupa in i debatten pch verkligen tagit upp kampen mot "Nejsägarna" i Sverige som dök upp för några år sedan. Med all forskning och data som nu tagits fram kring e-cigaretters goda resultat när det gäller att sluta röka så har dock motståndet avsevärt minskat men det dyker ju varje månad upp minst en konstigt formulerad artikel i pressen där journalisten tyvärr har noll koll och råkar kliva på en sutdie som antingen utförst på helt felaktiga sätt eller som vanligaste; en gammal nyhet från 2004 där då Anders ganska ofta kliver in, kontaktar tidningen eller journalisten och antingen får artikeln ändrar eller i många fall helt borttagen.

Mycket händer de följande två åren, vi fortsätter att utveckla vår e-cigarett och är med på både TV och radio, vi flyttar till större kontor och lyckas styra upp ett avtal med "Direkten" som är Sveriges största närbutiks-nätverk med över 300 återförsäljare i hela Sverige. Vi öppnar även en liten ShopInShop på NK-press och Tobak mitt i Stockholm och knyter även ett avtal med Sveriges kanske mest välbesökta tobaksaffär Täby Tobak i Sveriges största Galleria. Täby Centrum.

Jhon Doe the business man.
*Jhon Doe är ett påhittat namn eftersom vi inte vill nämna personen vid hans riktiga namn.
Året har nu hunnit bli 2013 och vi säljer riktigt bra. Jag jobbar hårt med att programmera sidan och införa nya funktioner samt bygga grafik till olika kampanjer och sidor. Jacob jobbar hårt med produktutveckling och Jonas och Anders kör sitt race med marknadsföring och kontroller etc. Vi har ett riktigt uppsving och vi beslutar allihopa att vi ska försöka att ge oss ut på en så kallad investeringsrunda. Dvs ecocig skulle må bra av en ekonomisk injektion av kapital helt enkelt. Men vi känner samtidigt att vi inte bara behöver rent kapital utan vi vill även att den som är villig att investera även ska kunna medföra någonting utöver det investerade kapitalet. Vi skulle helt enkelt må bra av att ha en styrande och erfaren VD. Jonas hade en gammal kompis som vi kan kalla för "Mr.X" som i sin tur kände en riktigt uppstående man som vi kan kalla för "Jhon Doe".
Carl the businessmanJhon Doe jobbade just nu som VD för ett av Sveriges största detaljhandelsföretag "Stjärnurmakarna" men var påväg att sluta och stog nu mitt emellan det och nya uppdrag som väntade. Dvs en person med ett gediget CV och som ja ofta blev anställd som just VD (det krävs en viss typ av person för att vara en bra VD) och sånna är eftertraktade.

Mr.X kontaktade Jhon Doe i våra vägnar och satte upp ett möte med oss på vårt kontor. En vecka senare och han satt i vårt konferansrum och berättade om sina erfarenheter och hur han skulle kunna styra upp ecocig och få oss att nå en helt annan nivå. Jag kommer ihåg hur han förklarade att han skulle styra med hela handen och det skulle bli en helt annan struktur och uppstyrdhet i bolaget när han klev in. Jag personligen tyckte detta verkade bra men både Jacob och Jonas var lite tveksamma till dom ganska hårda regler som skulle införas men vi kom överäns om att han skulle börja och vi skulle prova i 6 månader innan vi skrev ett riktigt kontrakt.

Det tog kanske ett eller två möten till innan vi hade bestämt oss helt men vi skakade till slut hand med Jhon Doe och han skulle nu hjälpa oss att styra skutan till en ny nivå. Det första han begärde var vår räkenskapsbok och alla ekonomiska siffror. Han ville sedan ha alla leverantörs kontakter och ju mer vi hade kontakt med Jhon Doe så gav han ett riktigt bra intryck och vi var glada för att han ville hjälpa oss med sin gedigna erfarenhet. Jhon Doe menade även att han skulle hjälpa oss att skaffa investerare och efter ca en månad med Jhon Doe som tillfällig VD så fick han självklart tillgång till vår arbets/dokumentserver där vi sparar alla dokument och information vi samlat på oss ända sedan vi började planera att starta ecocig.

NDa avtalNDA (Non disclosure agreement = Tysdnadsplikt avtal)
Det var ju självklart någonting vi alla tänkte på och vi nämnde det vid ett par tillfällen för Jhon Doe och han menade ja men självklart skulle vi skriva ett sådant och han skulle ta fram ett sådant åt oss men dagarna och veckorna gick och det dök aldrig upp något sådant. Men när man är mitt uppe i en jätte stor Julrush för det här va i november december det här utspelade sig så fanns det mycket mer viktigare saker inför julförsälkningen som prioriterades och ja Jhon Doe bodde nästan granne med både Jacob och Jonas, och Mr.X var ju en av Jonas bästa vänner och ja. Han var ju tidigare VD för så stora bolag så det fanns verkligen ingen som helst misstro mot Jhon Doe och hans sätt att arbeta.

Tystnad...
i Mitten av December så har vi inte hört någonting ifrån Jhon Doe på några veckor, hans frekventa besök och krav på information om ekonomi siffror, frågor om var han kan hitta ditt o datt på servern etc ja allting hade helt enkelt upphört. Vi var som sagt mitt uppe i julruschen så vi kunde inte riktigt bry oss om det just då och sa för oss själva att ja men han kanske bara har mycket att göra. Jacob som vid den här tidpunkten var den som hade mycket koll på ekonomin tillsammans med Anders klagade ibland att Jhon Doe inte lämnat sin analys och budget som han lovat fyra veckor tidigare men vi lät julen och nyår glida förbi.

Efter några veckor in i Januari 2014 så får vi då genom omvägar höra att han nu inte längre är intresserad och han har blivit erbjuden ett mycket högt uppsatt jobb på ett jätte stort företag. Vi reflekterar inte så mycket kring detta utan vi viste ju hela tiden att han möjligtvis skulle bli erbjuden ett mycket bättre betalt jobb och vi var helt enkelt bara glada för den hjälpen vi trodde han gett oss. 

Vajpotecket.net
BOM! Februari 2014, Vi fick genom en gemensam vän till Jonas reda på att Jhon Doe nu hade öppnat sin egen E-cigg webshop. Någon vecka senare ringer två av våra största Återförsäljare NK och Täby centrum och frågar om det är vi som skickat någon Jhon Doe till dom för att sälja e-cigaretter. Eller nu när jag tänker efter så hade Jhon Does nya företag "Vajpotecket.net AB" till o med försökt att få bort oss från NK genom att sälja in sina produkter billigare och talat om oss som att vi inte var bra inför NK. NK är alltså "Nordiska Kompagniet" ett av Sveriges äldsta och mest berömda varuhus och dom såg igenom hans metoder och förstog att det var något konstigt. Det ska ju tilläggas också att NK faktiskt gillar oss och vi har sålt bra med produkter hos dom.

Stulen information
VI blev ju självklart helt chockade och trodde inte det var sant först. Hur kan man bete sig så? Han hade spenderat ganska många möten med oss och nu visar det sig att allting bara var för att fiska oss på information. Information som hade tagit oss 3 år att samla på oss, det var allting ifrån vilka leverantörer som var bra, vilka produkter som var bra, ekonomi och budget och ja nu visste han i stort sett allt om hela vår verksamhet och vi pratade med några advokater om detta och dom menade på att vi kunde självklart stämma honom för industrispionage och några andra punkter som jag just nu inte kommer ihåg vad dom hette eller innebar men att det samtidigt skulle kosta oss ganska mycket ifall vi förlorade. Jhon Doe var en ganska förmögen man så antagligen skulle han ta in mycket mer erfarna dyra advokater som skulle krossa oss i en domstol, så det fanns egentligen inget vi kunde göra än att gilla läget. Efter ytterligare några veckor hade någon jag kommer inte ihåg vem men någon bekants bekant ställt honom mot vägen och frågat hur han kunde göra såhär och hans svar var som taget ur en dålig Hollywoodfilm. Its just business, nothing personal...

En liten notis till hela just den här historien om Jhon Doe är ju att nu när jag skriver detta (2016) så har deras bolag försatts i konkurs och bolaget är likviderat. Så antagligen räckte det helt enkelt inte med all den information han lyckades roffa åt sig ifrån oss utan ibland handlar det faktiskt till stor del om hjärta. En annan liten notis är ju att för lite mer än 7 månader sedan så hörde dom faktiskt av sig och försökte blåsa bort hela den här historien som något som händer i affärer och inget allvarligt och sedan erbjöd dom oss att gå ihop med deras bolag. Vi var ju självklart INTE intresserade av detta för för oss så är ecocig så mycket mer än bara en business. Vi har kunder som litar på oss och vi brinner verkligen för att hjälpa andra människor. Men vi sa ja till att gå vidare, bara för att nu se vad dom skulle erbjuda oss. Jag vet inte hur mycket jag får säga om detta så jag ska inte nämna några siffror men det var helt sjuka summor som VI skulle få betala för att få 10% av Vapoteket och sedan skulle dom få hela ecocig för det desutom. Skrattretande och självklart ett försök ifrån deras sida att ännu en gång roffa åt sig alla våra 300 återförsäljare samt alla tusentals med kunder och sist men inte minst vår teknik och hemsida.

Vi svarade ju självklart att vi inte var intresserade men dom fortsatte i några månader att komma med förslag men alla dessa var ju självklart helt orimliga och nu idag när vi vet vad dom då visste så var ju detta ett försök från deras sida att undgå sin egen konkurs som väntade runt hörnet (Vilket dom självklart inte meddelade oss utan för oss så var dom ju värda 10-tals miljoner enligt dom själva) genom att ta över ecocig och som jag personligen tror, antagligen sedan sälja ecocig snabbt eller späda ut oss genom ytterligare investeringar och emissioner för att själva sedan kunna plocka ut så mycket som det bara går innan bolaget kraschar eller går i konkurs det också.

Budhism e-ciggSå slutet på just den här lilla historien är helt enkelt att fröken-Karma ibland tar ut sin rätt. Dom stal en hel del information ifrån oss, vi litade på Jhon Doe som är en mycket förmögen och uppsatt affärsman men som visade sig inte har några skruppler och viker sig inte för att göra allt i sin makt för att få ännu mera pengar, han startade sedan Vajpotecket.net med en ännu mer förmögen person ifrån Djursholm här i Stockholm. Men jag kan inte mer än dra lite på smilbanden nu när deras bolag har gått i konkurs. Men samtidigt eftersom jag är Buddhist så förlåter jag dom och hoppas bara att dom kanske lärt sig att det ibland inte räcker med mycket pengar i ryggen och affärstänk utan att det ibland också behövs hjärta och personligt angegemang. Det känns lite som att för en gångs skull så van faktiskt "The Good Guys".


En annan jätte runt hörnet. Läkemedelsverket.
När vi startade ecocig så fanns det ingen lag för e-cigg eller e-juice. Det var lite vilda västern och allting var ju väldigt nytt. Vi försökte dock ändå hela tiden att tänka att vi skulle försöka följa någon slags kvalitetskontroll och vad vi kunde tro att den myndighet som i ett senare skede skulle vara den som kontrollerade sånna här produkter skulle sätta upp för regler. Vi var därför en av de första företagen i Sverige som hade datumstämpling på våra e-juicer. dvs man kunde se när den var producerad och när beräknat utgångsdatum var samt även batchnr. Batchnr var speciellt svårt att få igenom just då eftersom vår fabrik själva inte hade sånna möjligheter så fick vi själva tillverka sånna etiketter och skicka till fabriken som sedan klistra på dom. Vi skrev även ner alla ingredienser som jag nämde tidigare och skickade i varje paket med e-juice med en bipacksedel som vi tillsammans med läkemedelskunniga och Anders producerade med varningstexter och information ifall någon skulle få i sig e-juice med nikotin på annat sätt än via en e-cigarett.

2014 kom så det vi hade misstänkt. Läkemedelsverket gick ut offentligt och ville förbjuda all import och försäljning av E-juice innehållandes nikotin och hade nu i avskräckande syfte stämt en stackars liten tobaksaffär i Malmö för att dom sålt e-juice med nikotin på miljonbelopp. Jag hängde inte så mycket med i detaljerna kring just rättegången förutom själva resultaten men detta skapade en hel del problem för alla i branchen i Sverige. Jag  minns framförallt två incidenter. Den ena var när tullen olagligt beslagtog och höll flera tusen flaskor med e-juice i deras förvar på rådan från Läkemedelsverket. Vi blev tvugna att koppla in advokater och Jonas gjorde ett hästjobb med att reda ut hela den situationen medans våra kunder skrek efter e-juice. Jag tror Jonas löste det på lite över en vecka, för det var nämligen så att Tullen gjorde fel och vi fick tillslut hem alla produkter. Dvs det fanns fortfarande ingen lag i Sverige som sa något om E-juice eller e-cigaretter. Men Tullverket hade i samråd med Läkemedelsverket tagit sina egna beslut och följt läkemedelverkets råd men helt utan laglig grund och dom fick såklart vika sig efter påtryckningar från både Jonas och våra advokater samt någon politiker som var lite insatt i ämnet som Jonas lyckades få tag på om jag inte mins fel och självklart gjorde många av våra konkurrenter i branchen samma sak.

Den andra incidenten var när någon person ifrån tobaksverket hade fått påtryckningar ifrån någon helt okunnig politiker som i sin tur i samråd med: ja du gissar rätt: Läkemedslverket. Gått runt  till massor av våra och säkert andras återförsäljare, dvs dom flesta små enkla tobaksbutiker och hotat dom med alla möjliga konstiga replisalier om dom inte slutade sälja e-juice med nikotin. Eller i vissa fall även e-cigaretter.

Till saken om detta ska då nämnas att vid det här laget fanns det fortfarande ingen lag och det gör det nu idag 2016 inte heller men det finns ett beslut ifrån både högsta domstolen och Högsta FÖrvaltningsrätten att E-juice med nikotin INTE ska vara olagligt eller som läkemedelsverket ville; att det skulle klassas som läkemedel och bara säljas över disk på Apoteket. Dvs det lilla bolaget som blev stämt av läkemedellsverket vann alltså mot Goliaten Läkemedelsverket. Idag har det tystats ner lite granna ifrån läkemedelsverket och det förstår jag. Hela den där rättsprocessen kostade oss skattebetalare åtskilliga miljoner. Men det var ett år av mycket oro framförallt ifrån våra användare som om det hade blivit olagligt antagligen skulle gått tillbaka till vanliga cigaretter.

Vi hade vid den här tidpunkten en ganska bra relation med läkemedelsverkets högsta chef för just den här frågan även efter situationen med tullverket och tobaksverket. Och som jag förstog det så ville inte läkemedelsverket förbjuda e-ciggen absolut inte. Han sa till och med att han gillade e-ciggen och det är en bra produkt för dom som vill sluta röka. Utan dom var faktiskt lite inne på just det vi själva tyckt ganska länge nu att det borde finnas en slags kontroll på den e-juice som importeras. Varför? Jo helt enkelt för att det finns många tillverkare som inte följer dom standarder som ska gälla när det gäller tillverkning, arbetsförhållanden, krav på kvalité och ingredienser samt råvaror. Jag mins framförallt en av de största tillverkarna i Kina som kopierade en av de viktigaste ingredienserna med någon helt egen ingrediens som hade samma funktion men var betydligt mycket mycket giftigare men samtidigt mycket billigare att framställa. Så vi var nog kanske det enda företaget i Sverige så vitt jag vet som faktiskt delade Läkemedelsverkets önskan och råd men vi höll kanske inte riktigt med om hur det skulle få säljas. Men vi är fortfarande för en högre kontroll av framförallt tillverkningen av E-juice då jag vet att vissa av våra konkurrenter fortfarande säljer tvivelaktiga e-juicer till vitt ovetande kunder. Och som jag skrev tidigare så är detta rent ut sagt fördjävligt dåligt och oansvarigt.

Vi spolar fram 2 år och befinner oss nu i 2016. Vi har precis utvecklat en helt ny e-cigarett där i stort sett allting är omdesignat och inte mycket är kvar ifrån den gamla modellen. Den nya modellen har många nya funktioner men en av de som jag kanske är mest stolt över är själva styrkretsen i batteriet som är riktigt intelligent och kommer från tillverkaren samsung och Intel. En annan bra funktion är ju själva LED displayen på batteriet till e-cigaretten och sist men inte minst en bra säkerhetsfunktion. Vi har även nu flyttat till ett större kontor och fått in en hel del nya produkter.

Ny hemsida nya produkter.
Vi har nu börjat jobba på vår nya hemsida och när jag skriver detta så har vi ungefär en månad kvar på den och beräknar att lansera den i Januari 2017 (lite över 6 år sedan vi släppte ecocig version 1), men när du läser detta så har den blivit lanserad. Ecocig.se i dess nya form kommer vara den största och mest genomgående e-cigg hemsidan i Sverige. Vi lägger ner otroligt mycket tid på produktinformationen med massor av bilder men framförallt mycket informationstext och något som vi tror är viktigt för lite mer avancerade användare är specifikation.

Framtiden ser mycket spännande ut och jag hoppas verkligen att vi lyckas få fler folk att sluta röka med hjälp av våra produkter.

Tack.
/Rickard Svensson - IT & Marknadsföring
signatur

OBS: Det ska tilläggas att vissa delar av denna text ovan är mina personliga erfarenheter och åsikter så visa ord eller påståenden har kanske överdrivits och reflekterar inte ecocig´s stadgar eller företagets i sin helhets åsikter.