Medicinsk Information och fakta från Dr. Anders Kjellberg.

Anders Kjellberg läkare för e-cigg och fakta kring e-cigaretterI mitt arbete som legitimerad läkare och Specialist i Anestesi och Intensivvård möter jag dagligen patienter som har skador orsakade av tobaksrökning. Jag är stark motståndare till rökning men vet att nikotin i sig är förhållandevis ofarligt och ffa mycket väl studerat. Det bästa är att helt sluta med tobak men för de som inte kan eller vill sluta röka erbjuder e-cigaretter ett mindre faligt alternativ.

Jag började intressera mig för e-cigaretter av en slump eftersom jag tyckte det var märkligt att det skrevs så mycket negativt om e-cigaretter i media och jag kunde inte förstå hur man kunde vara så negativ till en till synes fantastisk uppfining. Det finns många skäl att vara skeptisk till e-cigaretter, bla för att vi inte vet vilka långtidseffekter inhalation av de ingående ämnena har på lungorna. WHO med flera folkhälsoorganisationer gör ett fantastiskt arbete med arbetet kring att minska nyrekrytering av rökare. I detta arbete har man tyvärr enligt min mening gått lite för långt genom att sprida direkta lögner och skrämselpropaganda kring e-cigaretter. Syftet är nog ädelt eftersom man till varje pris vill förhindra att ungdomar lockas in i ett livslångt nikotinberoende. Däremot luras rökare att tro att man lika gärna kan fortsätta öka eftersom man tror att e-cigaretter är farligt.

Vi vet att vanliga cigaretter är jättedåligt och det finns idag ingen seriös forskare som på allvar tror att e-cigaretter är farligare än vanliga cigaretter för individen men det finns många frågetecken ur ett allmänt folkhälsoperpektiv. Mitt mål är att ge rökare saklig information om risker och fördelar med e-cigaretter samt att hjälpa till att utveckla en produkt som är så säker som möjligt för användaren. Ecocig är ett litet företag men har stor ambition att erbjuda ett seriöst och säkert alternativ till rökning. Jag har blivit erbjuden samma uppdrag av andra företag i branchen men valde ecocig för att jag här har möjlighet att påverka såväl marknadsföring som kvalitet på produkterna.


Frågor och Svar - Dr. Anders

Nedan så kan du se några av de vanligaste frågorna och mina svar till dessa. Har du en annan medicinsk fråga gällande e-cigaretter eller e-juice så kan du skicka in din fråga via vårt kontaktformulär så ska jag försöka svara på din fråga så fort jag kan.

Frågor och svar publiceras inom kort (20170630)


Disclaimer 1: Svaren ovan är nerkortade svar ifrån konversationer jag haft med kunder till ecocig och jag råder därför dig som är gravid, med dåligt hjärta, annan allvarlig åkomma eller över 50 år att kontakta din husläkare innan du slutar röka och börjar med e-cigarett. Är din husläkare osäker på e-cigaretter eller vissa kan vara motståndare (oftast pga okunnighet) så kan du alltid be dom att höra av sig till mig. Du hittar mina kontaktuppgifter på vår "Kontakta oss" sida.

Disclaimer 2: Jag är medicinsk rådgivare för ecocig. Mina uttalanden och åsikter baseras på vetenskap men är högst personliga och skall inte på något sätt anses gälla för läkarprofessionen som helhet.