Startguide - Allt om vape och så här kommer du igång!

*Vape: Det engelska ordet för Vaporize, vilkett betyder förånga. På svenska kan man säga Vape:a eller Vejpa.
Vill du lära dig eller hitta fler ord har vi skapat en jätte fin Vape-Ordlista.

Vi rekommenderar ingen som inte redan är rökare eller nikotinberoende att börja med e-cigaretter. Vi anser att e-cigaretter är ett perfekt hjälpmedel för att minska sitt nikotinberoende och att sluta röka dom farliga vanliga cigaretterna. Men har man tidigare inte rökt eller använt andra nikotinprodukter anser vi att man inte bör börja med e-cigaretter. Självklart måste man vara 18 år fyllda för att att få handla e-cigaretter eller tillbehör hos oss.

Förord
Så du vill börja med e-cigaretter?

Vad bra för dig och dina nära. En e-cigarett är kanske ett av de mest effektiva sätten att sluta röka och stora studier gjorda visar att e-cigaretten har lika stor "Success Rate" som andra nikotinprodukter och många studier visar att det till och med är bättre eftersom det blir njutbart och inte bara är ett nikotinpreparat.

I den här startguiden ska vi inte gå in så mycket på just tekniken kring e-cigaretter eller hur du slutar röka med en e-cigg utan det har vi skrivit om i andra utförliga guider om som du hittar här:

När vi startade ecocig så var vår grundtanke att få så många människor som möjligt att sluta med dom vanliga cigaretterna med hjälp av vår egen produkt. Så vi producerade och tillverkade en egen e-cigarett och sålde endast denna och vår egen e-juice. Nu några år senare så har marknaden vuxit otroligt mycket och vi har förstått att vi måste utvidga vårat produktsortiment med inte bara våra egna produkter.

Att börja med e-cigaretter kan vara en riktig djungel och det finns massor av nya ord och tekniska bemärkelser som verkar svåra att lära sig. (här finns en stor ordlista vi satt ihop) Vi ska i denna guide försöka guida dig på det bästa och enklaste sättet utan att gå in på allt för mycket detaljer som du ändå inte behöver just nu i början. En mycket förekommande "nödvändigt ont" med att bli en användare av e-cigaretter är att man ofta efter ett tag vill testa nya modeller och smaker. Lite som med mobiltelefoner, man vill gärna ha det bästa men man kanske börjar smått och ju mer man lär sig desto kraftigare eller snyggare telefon väljer man, det är ungefär samma med e-cigaretter, efter ett år sitter man kanske där med flera olika modeller och många köper till och med flera av samma för att kunna variera med smaker.

En gemensam sak alla användare har dock, är att ALLA är mycket gladare och det är aldrig för sent att fimpa giftpinnen för gott...


Innehållsförteckning

  1. Kapitel 1 - Att välja rätt modell.
  2. Kapitel 2 - Att välja rätt e-juice.
  3. Kapitel 3 - Börja använda e-ciggen.
  4. Kapitel 4 - Daglig användning och tips.
  5. Kapitel 5 - Slutord lycka till.


Kapitel 1 - Att välja rätt modell

Att välja rätt modell av e-cigg kan kanske vara det svåraste för dig som nybörjare på e-cigaretter. Det är hundratals med nya ord och tekniska termer som du kanske aldrig stött på tidigare. Lugn, vi hjälper dig här nedan. Men det vi ska börja med är att ge dig en rabatt på 5% på vårat e-cigarett startpaket, använd bara följande rabattkod: STARTECOCIG , i kassan när du checkar ut så får du 5% på hela startpaketet när du handlar för minst 150kr.

Som sagt det finns hundratals olika modeller på e-cigaretter, vissa bra men också väldigt många som inte riktigt håller måttet. Vi här på ecocig försöker att hålla en så bra kvalité som vi bara kan på dom produkter vi själva inte tillverkar och väljer endast välkända och trovärdiga tillverkare och produkter. 

Ecocig Startpaket!
Till skillnad mot många andra säljare i Sverige är våra egna startpaket speciellt framtagna för den Svenska marknaden och specifikt utformade för att passa dig som tidigare rökt vanliga cigaretter. Faktiskt är vi det enda företaget i Sverige som har en egen designad e-cigarett och det är just den vi utvecklat för att passa dig som är nybörjare och vill sluta röka, med Svensk manual, Svenska smaker och en mycket bra och fungerade e-cigarett.

Här nedan har du tre stycken Startpaket-alternativ att välja emellan, 0mg (utan nikotin), 12mg eller 20mg nikotin.

Starpkaet e-cigg 0mg
Startpaket LSS ecocig med Nikotin 0mg

Allting för att komma igång ingår.
699kr 
Visa Produkten  
Länken öppnas i nytt fönster
Startpaket e-cigg 12mg
Startpaket LSS ecocig med Nikotin 12mg

Allting för att komma igång ingår.
699kr
Visa Produkten  
Länken öppnas i nytt fönster
Startpaket e-cigarett 20mg
Startpaket LSS ecocig med Nikotin 24mg

Allting för att komma igång ingår.
699kr
Visa Produkten  
Länken öppnas i nytt fönster


Vad ingår i Ecocig Startpaketet
I våra egna startpaket (LSS) så ingår allting du behöver för att komma igång, e-juice (vätskan du använder för smak och ånga), komplett e-cigarett och alla tillbehör. Nedan presenterar vi en bild på allting du får med när du handlar något utav startpaketen ovan.
Startpaket e-cigg innehåll
startpaket e-cigaretter

Att välja nikotin eller inte nikotin, det är frågan.

När du ska välja något av våra startpaket så måste du också välja vilken styrka på nikotinet du ska ha. Vi kan egentligen inte rekommendera någon speciell styrka till just dig eftersom alla människor är olika och röker på olika sätt och olika mycket. Vissa röker 10 cigaretter om dagen medans vissa röker 30 eller ännu fler eller mindre, vissa tar korta bloss medans andra tar jätte långa. Som sagt det finns jätte många olika sätt att röka på. Det vi ska försöka förklara nedan är nu vilken nikotinstyrka vi tycker du borde börja med när du ska byta ut den vanliga cigaretten mot E-cigaretter.

Nedan har vi gjort ett litet diagram som på ett enkelt sätt ska illustrera hur det ser ut för dom flesta av våra kunder och för oss själva när vi började med e-cigg. Målet är ju helt enkelt att sluta helt med nikotinet men att göra det i en lagom takt så att man inte går tillbaka till dom vanliga cigaretterna.

Något som kan vara viktigt att påpeka är ju också att:

"Det är inte nikotinet som dödar i en vanlig cigarett utan alla andra hundratals farliga gifter."

Att sluta helt och direkt med nikotinet för en vanerökare kan vara mycket påfrestande för både kroppen och psyket och genom tester och forskning som dokumenterats så har du en högre chans att lyckas med ditt rökstopp genom att trappa ner på nikotinet istället för att sluta med det helt och direkt. Både läkare och forskare över hela världen är överens om detta. 

Så kort och gott:

  • Röker du ca 20 cigaretter om dagen i normal styrka typ; Marlboro eller Prince så rekommenderar vi att du väljer ett startpaket med 12mg nikotin.
  • Röker du väldigt starka cigaretter eller fler än 20 cigaretter om dagen så rekommenderar vi att du väljer ett startpaket med 24mg nikotin.


Nikotinstyrka på startpaket e-cigg

Nikotinets styrka jämfört med en cigarett.

Här behövs det bra enkel text som en gång för alla förklarar detta på en ENKELT sätt för läsarna. Dvs 12mg e-juice gämfört med en cigarett? osv osv.

Kapitel 2 - Att välja rätt e-juice.

Det finns bokstavligen tusentals med olika e-juicetillverkare och ännu fler smaker och varianter. För en nybörjare är detta en helt ny värld som öppnar upp sig och det känns kanske till och med övermäktigt. Lung vi ska hjälpa dig!

En bra E-juice består endast av ett fåtal ingredienser och huvudbasen av dom är PG och VG som står för Propylen Glykol och Vegetabiliskt Glycerin. Du kan läsa mer om vad en e-juice är i vår guide här: Ecocig E-juice Guide 

Ifall du som dom flesta av våra kunder vill använda e-cigaretten för att sluta röka så rekommenderar vi starkt att du börjar med en Tobakssmak för att först bli van med just e-cigaretten. Vi här på ecocig har därför skapat och tagit fram 3 stycken tobakssmaker speciellt utformade för dig som är tidigare cigarettrökare. Smakerna fick bland annat pris för bästa smak på London Vape Expo 2014 som dom mest naturtrogna tobakssmakerna i den kategorin.

Vi börjar därför denna E-juiceguide med att förklara våra egna smaker först och sedan går vi in på andra tillverkares smaker eftersom man som en e-juice användare ofta vill variera och testa nya smaker efter ett tag.


Dark Tobacco e-juice SverigeDARK TOBACCO E-JUICE | 0 - 24mg Nikotin
Dark Tobacco är en delikat tobakssmak rik på arom och känsla, något nötig i karaktären med inslag av vanilj och tobak. Den ger en fyllig och rik utveckling av ånga som bär aromerna på ett naturligt, mustigt och avspänt sätt. 
Klicka här  för att komma till produkten.(öppnas i ett nytt fönster)

Dark Tobacco är tillverkad i bästa miljö där alla steg är ISO certifierade med högsta medicinska renhet och säkerhet. Utan onödiga tillsatser såsom färgämnen etc. Alla våra Premium E-juicer har ett eget Batchnummer så vi kan både spåra och veta när den producerades samt vem som packat. Allt för att leverera en så bra kvalitéts produkt som möjligt. Produkten innehåller endast: Destillerat vatten, Propylen Glykol, Vegetabiliskt Glycerin, Smakämnen och nikotin.

Rekommenderas till: Personer som tidigare rökt röda märken såsom Marlboro, Prince, Tamar, Level, Camel, Blend eller liknande råa tobakssmaker. För dig som verkligen vill ha en bra och god röksmak som påminner om en riktig cigarett med mustig smak är Dark Tobacco det rätta valet. Storsäljare 2016 och en storfavorit på alla mässor runt om i världen där Dark Tobacco vunnit många priser.

Nikotinstyrka Sluta röka Vaniljsmak Sluta röka  Sötma i e-juice  Fyllighet e-juice  Nötig e-juice smak sluta röka  Fruktighet i smaken e-juice  Tobak smak i e-juice  bästa produkt 2017Kundbetyg högsta
Classic Tobacco E-juice in SwedenCLASSIC TOBACCO E-JUICE | 0 - 24mg Nikotin
Classic Tobacco har en naturlig smak och gillar du det där extra rivet med mycket arom och god tjock rök så är Classic Tobacco den perfekta smaken för dig som vill sluta röka. Många av våra kunder säger att denna smak är den mest naturtrogna dom testat när det kommer till e-juice som ska likna autentisk cigarett. Vilket kan vara bra när man ska sluta röka. En ren tobakssmak med distinkt smak. Klicka här  för att komma till produkten.(öppnas i ett nytt fönster)

Classic Tobacco är tillverkad i vår fabrik inom EU´s gränser och alla råvaror hämtas inom Europa. Med våra ISO certifierade tillverkningsmaskiner och laboratorie utrustning så kan du alltid vara säker på en hög kvalité och en mycket ren produkt utan onödiga tillsatser såsom färgämnen eller andra ingredienser. Endast det nödvändigaste blandas i. Vatten, Vegetabiliskt Glycerin, Propylen Glykol och smakämnen.

Rekommenderas till: Personer som tidigare rökt Light cigaretter eller som vill ha den där riktiga cigarettsmaken. Marlboro Light, Prince Light, Level, Tamar, Camel Light och Vita Blend eller liknande smaker. Classic Tobacco Röstades fram som bästa smaken på världens största mässa för e-juice i London 2013.

nikotinstyrkaVanlijsmak  Sötmasmak  Fyllig smak för att sluta röka  Nötig smak e-juice  Fruktsmak  Tobaksmak  naturliga råvaror sluta röka kundbetyg hösta värde
Classic Tobacco e-juiceMENTHOL No.1 E-JUICE | 0 - 24mg Nikotin
En annan av våra kundfavoriter är vår Menthol smak som är mycket frisk och har en naturlig smak och känsla. Den ger en rik och söt ånga som smakar som en riktig menthol cigarett med fyllig arom. Många blandar denna med Classic Tobacco för att få ännu mer cigarettkänsla. Klicka här  för att komma till produkten.(öppnas i ett nytt fönster)

Menthol No.1 är tillverkad i vår fabrik inom EU´s gränser och alla råvaror hämtas inom Europa. Med våra ISO certifierade tillverkningsmaskiner och laboratorie utrustning så kan du alltid vara säker på en hög kvalité och en mycket ren produkt utan onödiga tillsatser såsom färgämnen eller andra ingredienser. Endast det nödvändigaste blandas i. Vatten, Vegetabiliskt Glycerin, Propylen Glykol och smakämnen.

Rekommenderas till: Personer som tidigare rökt Menthol eller som vill ha den där riktiga Menthol cigarettsmaken. Marlboro, Prince, Level, Tamar, Camel Activate och Blend menthol eller liknande smaker. Menthol No.1 är en perfekt smak för dig som vill sluta röka med en bra och smakrik smak som påminner mycket om en vanlig menthol cigarett. Ett bra tips är att blanda Menthol med Dark Tobacco eller Classic Tobacco för att få en riktigt fin tobak-mentholsmak som påminner mycket om en vanlig cigarett.

nikotinstyrkaVanlijsmak  Sötmasmak  Fyllig smak för att sluta röka  Nötig smak e-juice  Fruktsmak  Tobaksmak  naturliga råvaror sluta röka kundbetyg hösta värde


Andra tillverkare

Det finns som sagt massor av fler smaker att välja emellan, här nedan presenterar vi några av våra egna favoriter. Många av våra andra smaker är e-juice med en VG-PG Ratio på 70-30% (vad är PG och VG? länk). Men vi har självklart E-juice för dig som vill ha en 50-50 ratio. (Lär dig mer om PG och VG ratio).

Barrique - Magic Stardust - 30 mlBarrique Magic Stardust - 30ml Stars rating
En mycket fin och bra smak för dig som tidigare rökt tobak. Den här e-juicen är lite av en Lyx e-juice då den är lagrad på ekfat. Tillverkas i EU utav ELDA som är en mycket välrenomerad tillverkare i Europa med massor av priser för sina smaker i ryggen. En av våra storsäljare faktiskt och vi rekommenderar den starkt till alla som vill uppleva en unik och mycket välsmakande e-juice.
E-juice TobakRekommenderas E-juice Betyg 5 e-juice 


Toffee CreamTotally Green Toffe Cream - 10ml Stars rating
Detta har också blivit en av våra storsäljare och faktum är att den ligger i Top5 av dom i E-juicer vi sålt mest av under 2016, över 4000 flaskor såldes av just den här smaken. Många av våra kunder blandar denna med någon annan smak, tex Dark Tobacco.
E-juice TobakRekommenderas E-juice Betyg 5 e-juice Coastal Clouds - Blueberry LimeadeCoastal Clouds - Blueberry Limeade - 30ml Stars rating
En av våra nyaste smaker som vi börjat sälja. Den här E-juicen sälj i flaskor om 30-60ml. En mycket god Tropisk smak toppad med blåbär. Många sålda flaskor gör även denna till en av våra storsäljare. Mycket fräsch smak med mycket fruktighet.
E-juice TobakRekommenderas E-juice Betyg 5 e-juice Hitta massor av fler smaker här: E-juice 

Tips E-juice
Att välja rätt e-juice kan ibland vara en övning som kräver lite tid innan man hittar sin absoluta favorit. Det är just därför vi i våra egna startpaket skickar med tre stycken utav våra egna smaker, så att du ska få prova på några av dom bästa e-juice som vi har att erbjuda. Som vi sa i början så rekommenderar vi starkt att du som ska använda e-cigaretten som ett sätt att sluta med vanlig tobak börjar med en tobakssmak, just för att behålla så mycket som möjligt av känslan. Kanske låter konstigt för vissa, för man tänker kanske att man ska hålla sig borta från just såna smaker så man inte går tillbaka till vanlig tobak igen. Men tänk såhär:

- Du vill sluta med kaffe, för du måste sluta med koffeinet och du känner att du mår dåligt av koffein, men har jätte svårt att sluta. Du lyckas ibland, kanske var 4 e månad att hålla dig borta ifrån kaffekoppen i 8 timmar men sedan går det inte längre.

Vad tror du är bäst?
Att försöka sluta med att börja dricka Fanta eller Päronsaft? Eller tror du att du kommer ha större chans att kunna sluta dricka kaffe om du köper koffeinfritt kaffe.

Självklart svarar nog dom flesta att just koffeinfritt kaffe är det alternativet som låter troligast. 

Det är ungefär samma sak med E-juice då, som smakar Tobak eller liknande, det blir helt enkelt enklare att sluta med något som påminner dig om och som nästan smakar lika dant men inte alls har samma gifter och dåliga innehåll som vanlig tobak har.

Farligt med e-cigaretter eller E-juice?
Det pågår flera hundra tester och studier just nu runt om i hela världen. En sak har alla gemensamt och det är att dom redan nu kan säga att det är mycket hälsosammare än en vanlig cigarett. Men hur farligt är det då? Vad säger ni på ecocig? Vi som säljare och tillverkare får tyvärr enligt lagen varken säga bu eller bä utan det enda vi kan säga är att vi själva upplevt en stor förbättrning på vår egen hälsa sedan vi bytte till e-cigaretten istället för vanliga cigaretter och sedan kan vi ju självklart hänvisa till studier och forskning som redan är gjord.

SVT (Sveriges Television) Sände nyligen (Maj 2017) ett program i Vetenskapens Värld där BBC och en känd reporter gav sig in i frågan om en e-cigarett är farlig för en person som aldrig rökt varken e-cigg eller vanliga cigaretter. I dokumentären gjordes även flera andra tester tillsammans med läkare och forskare där slutsatsen blev att användare som vill sluta röka lyckas flera gånger bättre med en e-cigg än utan e-cigarett. Det man också kom fram till var att lungkapaciteten och hälsan i stor del var lika med dom som slutat utan e-cigg.

Reportern då? Jo han hade aldrig rökt vanliga cigaretter i hela sitt liv och sattes nu på att röka ett helt paket vanliga cigaretter under 24 timmar och sedan mätte man hans värden jämfört med hur dom såg ut innan. Vi förstår ju alla hur dom såg ut och ja inget positivt att tillägga direkt, utan ger ju bara svar på tal att det är galet att tobaksräkning ens är lagligt. Reportern började sedan att använda en e-cigg i normal förbrukning under en hel månad. Dvs han använde den precis som du ska göra, rökte på den varje dag osv.

Efter en månad så jämförde man hans värden med hur dom såg ut innan och det enda man kunde hitta var en liten försämring på lungkapaciteten, men den va så liten att den knappt var mätbar (ingen möjlig data eller siffror) och läkarna var överens om att den lilla försämringen skulle bara på någon dag ha återhämtat sig till det normala värdet han hade innan.

Men är det inte helt ofarligt då?
Ja man vill ju gärna tro det, och än så länge så finns det inget dokumenterat fall i världen där någon på riktigt blivit sjuk av att använda e-cigaretten på ett normalt sätt. Det finns dock förgiftningsfall och exploderande batterier men i 99% av fallen så har det handlat om handhavandefel. Dvs barn har fått i sig oskyddade eller ej barnsäkra e-juiceflaskor och blivit förgiftade av nikotinet, eller batterier som exploderat i fickan pga man ej hållit sin e-cigg ren eller att det kommit något i batteriet, vätska eller metall såsom mynt etc.

Du kan läsa mer om e-cigg och hälsa/medicin genom att klicka här 

Kapitel 4 - Börja använda e-cigg

När du fått hem din e-cigarett och e-juice