1. Home
 2. Guider & Videos
 3. Textguider
 4. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. E-Ciggaretter
 3. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. E-juice
 3. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. Frågor & Svar
 3. E-juice
 4. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. Förångare
 3. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. Guider & Videos
 3. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.
 1. Home
 2. Atomizers & Cleromizer
 3. 5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.

5 sätt att undvika Spottande e cigg även kallat Spitback.

Några sökord: Spott, spottande, läckande, sprutande, sprutar, spit, spitback.

5 sätt att undvika ”Spitback”.

Vi har alla varit där och har du inte det så kommer det att hända även dig. När och varför det händer kan bero på många olika faktorer och här nedan följer några av dom vanligaste. Men vi kan ju börja med att berätta att NEJ det är inget fel på din e-cigarett/e-pipa m.m. Utan detta är ett lika vanligt fenomen inom e-cigg och vaping som att din e-cigg fräser eller bubblar. Det händer alla förr eller senare.

Men vad är det som händer då?

Jo det som händer är precis som när du kokar vatten, det värms upp och när det når en viss temperatur så bubblar det till och kan då skjuta iväg en liten droppe utanför kastrullen, har du överfyllt kastrullen så blir det mer och precis lika dant är det med e-juice och en e-cigarett. Dvs det kan hända även fast du inte har överfyllt din tank/förångare, även fast det är den vanligaste anledningen.

Men här kommer dom 5 vanligaste orsakerna och sätten att undvika en spottande e-cigg.

1. Överdriv inte att ”Prime:a” din Coil / Förångare.

Prime din förångare e ciggMånga och även vi rekommenderar att man alltid utför en ”Priming” av din förångare/coil innan man använder den för första gången och stoppar ner den i tanken och fyller på resterande e-juice. Att Prime:a (från engelskan ”prime/priming”) sin coil så förebygger att man får en så kallad dry hit och man förlänger även livslängden på sin förångare. Men det är viktigt att man inte droppar för mycket e-juice direkt i förångaren eller överfyller den. Detta är det absolut vanligaste till att din e-cigg spottar ur sig varma e-juice droppar.

Lösningen är enkel: Överdriv inte priming eller droppning. Det kan ta några försök tills du får en känsla för hur mycket du kan lägga till utan att orsaka problem, men om du tittar noga på bomullen kan du se när det blir mättat.


2. Tryck in ”Fire” knappen innan du tar ditt bloss

Fireknappen e ciggMånga nybörjare glömmer eller har inte fått tillräcklig information om detta men detta är en av huvud stenarna när man ska använda sin e cigg. Många trycker alltså inte in fire/aktiveringsknappen förrns dom har e-ciggen i munnen och detta är alltså felaktigt. Om din e-cigg har stått ett längre tag eller kanske bara någon timma utan aktivitet så kan e-juice krypa in i förångaren och när du sedan aktiverar den så blir det en spitback.

Lösningen är enkel: Tryck in fire / Aktiverings knappen ca 1 sekund innan du tar själv blosset. Vi brukar säga ungefär när du börjar föra upp e-cigaretten mot munnen är en bra tid för att trycka in knappen. Detta gör att överflödig e-juice som lyckats dra in sig i förångaren förångas bort innan du tar själva blosset.


3. E-juice har kommit in i luftröret / Rengör din e-cigarett noga.

rengöra din e ciggEn annan mycket vanlig anledning är att e-juice lyckats ta sig in i luftröret eller gångarna för luftgenomföringen på din tank eller e-cigg. Har du överfyllt din tank är detta ett ganska vanligt problem. Men det kan också på olika modeller skapas kondens i luftröret beroende på utomhustemperatur och den styrka du använder på din modell.

Rengör din e-cigg ofta och ge den lika mycket kärlek som den behöver.

Lösningen är enkel: Rengör din e-cigg ofta. Att använda e-cigaretter är lite som att använda en gammal farfars pipa. Man måste ta hand om den och ge den lite kärlek då och då. Använd hushållspapper eller kanske det bästa för att rengöra luftröret är topps.


4. Öka – skruva upp styrkan på din e-cigg

öka styrkan på din e ciggMånga e-cigg idag kommer med variabel Volt och Watt. Dvs du kan själv ställa in vilken Watt du vill köra din e-cigg på och en av anledningarna till just Spitback kan vara att du kör på för låg styrka så din e-juice blir inte förångad utan kokas och därav skapar spitback.

Använd den rekommenderade styrkan för din förångare.

Lösningen är enkel: Öka styrkan på din e-cigg så att den förångar din e-juice snabbare. Ställ in din e-cigg så den kör på din coils / förångares rekommenderade watt. Det brukar oftast stå på själva förångaren vad den behöver för styrka.


5. Byt ut din drip tip.

munstycket e ciggDom flesta e-cigg idag kan man byta ut själva munstycket på (Drip Tip). Om du har testat alla dom ovanstående metoderna och du fortfarande upplever spitback i din e-cigg så skulle vi rekommendera att du överväger att skaffa ett annat munstycke  som kanske har en skyddande barriär i botten eller det finns också munstycken som är utformade som en spiral inuti själva luftgången som också skyddar mot spitback. Ja eftersom spitback är en så pass förekommande sak inom e-cigg världen så finns det alltså munstycken som är specialtillverkade för just detta.


BONUS TIPS – E-Juice spelar en avgörande roll.

e-juice i din e ciggEn annan mycket stor faktor man måste ta hänsyn till alla dessa faktorer ovan är också vilken typ av e-juice du använder. Många användare har kontinuerligt spitback i sina e-cigg eftersom dom använder en e-juice av mycket hög PG halt och använder sig då också utav ett munstycke som blockerar e-juicen från att spottas ut. E-juice påverkas också av temperaturen runt om kring dig som användare.

En varm dag kan e-juicen bli mer lättflytande och en riktigt kall vinterdag kan e-juicen uppföra sig som tjock sirap.

Har man glömt e-ciggen i bilen över natten i januari så kan vi nästan garantera att du kommer få spitback och bubblig e-cigg som du kan läsa mer om här: https://ecocig.se/support/kundtjanst/videoguide-tips-tricks-bubblig-e-cigg

Updated on november 10, 2017

Was this article helpful?

Related Articles