1. Home
 2. E-juice
 3. DIY - Blanda själv
 4. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. E-Ciggaretter
 3. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. Guider & Videos
 3. Textguider
 4. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. E-juice
 3. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. Smaker
 3. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. Guider & Videos
 3. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?
 1. Home
 2. Medicin & Hälsa
 3. Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?

Vad är PG-Propylenglykol eller VG-Vegetabiliskt Glycerin?

PG vs VG

När det gäller e-juice, dyker två ämnen konstant upp: PG och VG. Det kan tyckas förvirrande för nykomlingen, men kunskap om dessa två ingredienser kan kraftigt förbättra din vaping-upplevelse. Här är vår lättlästa guide för allt du behöver veta om PG och VG.

Vad är PG och VG?

I enkla termer:

 • PG och VG är de luktfria vätskor som kombineras med smak och nikotin för att skapa e-juice
 • Både PG och VG tillhör alkohol kemiklassen (trots namnet, de är inte berusande). Även om e-vätska ibland kallas ”olja”, är det inte riktigt olja alls, och kan inte orsaka några av de medicinska problemen – som lipoid lunginflammation – som andra faktiska oljor kan.
 • De producerar ånga när de upphettas, vilket gör att de kan inandas.
 • De två vätskorna har en olika konsistens med varandra och har också en något annorlunda smak.
 • De har tydliga känslor i munnen och halsen när de används inom e-cigg.
 • Mest moderna e-vätska använder en kombination av de två vätskorna, även om förhållandet kan variera dramatiskt.
 • Vissa modeller av e-cigg kan bara fungera med en viss nivå av PG och VG.Att välja fel PG / VG-förhållande kan för nybörjare vara riktigt viktigt så var noga med att välja rätt nivå för din utrustning.

Låt oss nu titta på var och en mer detaljerat.

PROPYLENGLYKOL (PG) ——-

Vad är PG exakt?
PG propylen
Propylenglykol Kemisk struktur.

PG står för propylenglykol, vätskan har ingen lukt eller färg och är mindre viskös än VG. Vid vaping används det för att ge ett ”Throat-hit”, vilket vissa användare hävdar liknar den känsla som upplevs vid rökningstobak dvs riv i halsen. Det bär också smak mer effektivt än VG, vilket betyder att det är den mest använda suspensionsvätskan för smakkoncentrat och nikotin.

Hur används det?

Propylenglykol finns i olika vanliga hushållsartiklar. Bland annat ingår PG i följande produkter:

 • Nikotininhalatorer
 • Tandkräm och andra munhygienprodukter
 • Medicinska produkter som används oralt, injiceras eller som aktuella formuleringar
 • Djur mat
 • Skönhetsprodukter, inklusive smink, schampo och våtservetter
Är det säkert?

Studier har visat att PG är säkert att ta in oralt, FDA har ansett det ”allmänt erkänt som säkert” för att användas som livsmedelstillsats. De flesta studier om säkerheten för propylenglykol ser emellertid på intag, i stället för att konsumera den i aerosolform. Av de begränsade studier som gjorts visade ett djurexperiment med långtidsexponering som gjordes 1947 att inandning av PG var ”fullständigt ofarligt”.

En studie från 2010 som tittar på PGEs (en blandning av propylenglykol och glykoletrar) föreslog en ökad risk att utveckla andnings- och immunförsvar hos barn, såsom astma, höfeber och eksem. Det bedömdes emellertid att glykoletrar, och inte PG, är den mer troliga orsaken. Eftersom bevisen är knapphändiga finns ett behov av mer omfattande studier för att bekräfta långtidseffekter hos människor.

Många desinformerande skräckhistorier i media hävdar att PG är en giftig substans som används i frostskydd. Det finns emellertid två typer av frostskydd: giftigt och ”giftfritt”. Den giftiga anti-frysvätskan använder det farliga ämnet som kallas ethylenglykol, men det används inte vid vaping(e-juice). Typiskt används PG-baserad antifrys i maskiner för bearbetning av livsmedel där giftig frostskydd kan vara problematisk och säljs också i detaljhandeln som ”djursäker” antifrys.

Vad ska jag vara medveten om när jag använder PG?

Vissa människor finner en hög nivå av PG irriterande i halsen. Riktiga allergier mot PG är sällsynta, men har rapporterats. Om du får utslag eller andra obehagliga reaktioner efter användning av PG-baserad e-vätska, kan du ha en mer vanlig mild känslighet mot PG, och bör titta på att använda hög VG-juice istället. Många leverantörer erbjuder detta alternativ.

De vanligaste biverkningarna av att använda e-vätska innehållande propylenglykol är torr mun, ont i halsen och ökad törst. Dessa symtom varar vanligtvis från några dagar till en vecka, eftersom kroppen blir van vid propylenglykolen. Det rekommenderas att du dricker mer vatten och vätskor än vanligt under de första veckorna när du använder din e-cigarett. Var medveten om att eventuella ovanliga reaktioner kan vara biverkningar från att sluta röka, inte nödvändigtvis på grund av PG.

VEGETABILISKT GLYCERIN (VG)

Vad är det för exakt?
Vegetabiliskt glycerin
Glycerin SkelettGlycerin Skelett

VG står för vegetabiliskt Glycerin. Det är en naturlig kemikalie, härledd från vegetabilisk olja. Det används vanligtvis i e-vätska för att ge en ”tjock” känsla till ånga. VG har en lite söt smak och är betydligt tjockare än PG. Rivet i halsen vid e-cigg användning från VG-vätska är mycket mjukare än med PG, vilket gör den mer lämplig för sub-ohm-vaping. Medan nikotin och smakämnen vanligen blandas i PG, erbjuder vissa leverantörer ett VG-alternativ för att möjliggöra 100% VG-blandningar.

Vad används det till?
Godis med PG

Återigen kan det hittas i många medicinska, livsmedels- och kroppsvårdsprodukter:

 • Sötningsmedel som sockersättning
 • Skönhetsprodukter, till exempel smink, mousse, bubbelbad, aftershave och deodorant
 • Djurmat
 • Tvål och handkräm
 • Mat och bakverk, för att öka fuktigheten
 • För att ge tjock gel för vissa medicinska krämer, kapselpiller och geléer
 • Tandkräm och andra tandvårdsprodukter
Hur säkert är det?

FDA har klassificerat VG som ”allmänt erkänt som säkert” och det anses allmänt som ett av de mest godartade substanser som man känner till. SIDS bedömningsprofil visar att VG har låg toxicitet vid konsumtion och med låg potential att irritera huden eller ögat. Detta, tillsammans med den utbredda användningen av VG i mat och medicin föreslår att det är säkert för människor. Men som med PG finns det begränsade studier om att VG inhaleras i motsats till intag.

En studie från 2008 av toxiciteten hos inandning av aerosoliserad glycerol fann man minimala risker. Vi kan anta att användningen av VG i vaping inte har någon allvarlig inverkan på hälsan, men som med PG så måste mer detaljerade och långvariga studier göras.

Det är viktigt att notera att risken att vara allergisk mot vegetabilisk glycerin är mycket låg, vilket gör det till ett användbart alternativ för personer som har problem när man använder e-juice innehållande PG. Om du är allergisk mot palmolja eller kokosnötolja kan VG visa sig vara ett problem, men det är relativt ovanligt. Diabetiker kan eventuellt uppleva problem med att metabolisera VG, men detta skulle inte vara ett problem vid de nivåer som används vid vaping.

Vad ska jag vara medveten om när jag använder VG?

Den ökade tjockleken hos VG betyder att det kan minska vissa förbrännarens livstid snabbare än PG-baserad e-juice. Höghaltiga VG-vätskor täpper upp luftgångarna i förångarens kammare snabbare och fungerar inte alls i vissa tankar/clearomizers. Äldre produkter är särskilt känsliga, speciellt modeller som använder mindre förångare.

Den vanligaste bieffekten av att använda hög VG e-juice är en torr mun, ont i halsen och ökad törst. Återigen, var noga med att dricka mycket vatten och ta en paus från vaping om det behövs.

Vilket PG / VG-förhållande ska jag använda?

En svår fråga, det finns inte ett svar som passar alla. Det beror på vilken typ av vaping-upplevelse du föredrar. Många använder olika nivåer av PG och VG för olika ändamål:

 • Throat Hit – Om du gillar riv i halsen när du vejpar så föredrar du en hög PG. Riv halsen, är något som många ex-rökare längtar efter, och PG (tillsammans med nikotin) ger mer av detta än VG. PG bär smaken marginellt bättre än VG, så smaken blir lite förbättrad.
 • Mjukhet– Hög VG-vätska tenderar att ge en mycket mjukare känsla på halsen, med en större ”tjockare” munkänsla. Smaken är lite dämpad i VG-vätskor, men detta kan motverkas genom att använda mer kraft för att producera mer ånga. Var försiktig med att hålla dig inom Volt och watt gränsen för din förbrännare, eller så riskerar att du drabbas av ”Dry-hit” eller skada din utrustning.
 • Stealth Vaping – Om du vill hålla din vaping hemlig offentligt är hög PG vägen att gå. Mindre ånga produceras vid utandning, vilket gör detta idealiskt för den som inte vill visa att hen vejpar.  Du bör dock alltid tillämpa sunt förnuft. Vaping på vissa platser, till exempel väntrum och på kollektivtrafiken, är ofta otillåtet och är helt enkelt dåligt sätt att använda sin e-cigarett på. Eftersom vaping är relativt nytt har vi en plikt att vara medveten om den allmänna opinionen och uppträda på ett ansvarsfullt sätt.
 • Cloudchasing – Cloudchasing innebär att skapa så täta moln av ånga som möjligt, desto tjockare desto bättre. Det finns till och med stora internationella tävlingar baserade på denna aktivitet, där den som producerar de största molnen vinner. Om detta tilltalar dig, då är hög VG det enda alternativet – ju högre desto bättre.

Vi hoppas att du haft nytta av den här artikeln och kommentera gärna här under vad du tyckte.

mvh
/Ecocig.

Updated on juni 16, 2017

Was this article helpful?

Related Articles